Politika

Vācijas prezidents ieteicis piebremzēt eirointegrāciju

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе
Флаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas prezidents Joahims Gauks ieteicis uz laiku atlikt eirointegrāciju, kas līdz šim ritējusi pārāk ātri, un padomāt par mērķiem, ko vēlas sasniegt apvienotā Eiropa.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Intervijā avīzei Die Welt Vācijas prezidents Joahims Gauks ierosinājis uz laiku atlikt eirointegrāciju.

"Mums vajadzētu izvērtēt iespēju ieturēt pauzi, kuras laikā mēs apspriedīsim, kādu mērķi mēs vēlamies īstenot un cik īsā laikā to panākt," – teicis Gauks avīzei. Pie tam jāizvērtē nevis integrācijas apturēšana, bet gan tās ātruma samazināšana, paskaidrojis prezidents.

Pēc viņa domām, līdz šim eirointegrācija ir ritējusi tik strauji, ka daudzi pilsoņi nav spējuši iet kopsolī ar laiku.

Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Merkele: bēgļiem bez perspektīvas palikt ES būs jāatgriežas mājās

"Daudziem ciešanas sagādā apziņa, ka mūsu pasaule pārvēršas par vienotu organismu," – norādīja Gauks, piebilstot, ka cilvēkam, tāpat kā agrāk ir nepieciešama dzimtene, un tikai nedaudzi jūtas kā pasaules pilsoņi.

Tādējādi pauze dos iespēju atkal saņemt atbalstu no iedzīvotājiem, kuri pašlaik ir neapmierināti ar ES, lai arī daļa no viņiem dzīvo valstīs, kam dalība ES dāvā būtiskas priekšrocības no finansiālā viedokļa.

"Mēs nevēlamies iet dibenā antieiropas populisma viļņa rezultātā, un tā nenotiks," – uzsvēra prezidents. Viņš piezīmēja, ka uz Vācijas pleciem gulst īpaša atbildība, jo tā ir "spēcīgs Eiropas atbalstītājs."

Politiķis ir pārliecināts, ka Eiropas vienotības ideja vēl joprojām ir dzīva, taču turpmāka integrācijas paātrināšana varētu pārvilkt krustu pāri Rietumu puslodes ambiciozākajam politiskajam projektam.

Ziņu lente
0