Politika

Francijas prezidenta priekšvēlēšanu pirmajā tūrē uzvaru izcīnījis Fransuā Fijons

© REUTERS / Gonzalo FuentesФрансуа Фийон
Франсуа Фийон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais valsts prezidents Nikolā Sarkozī paudis savu atbalstu Fransuā Fijonam un pavēstījis, ka pamet politisko darbību.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Labējo un centristu prezidenta priekšvēlēšanu pirmā tūre Francijā beigusies sensacionāli – tajās pārliecinošu uzvaru izcīnījis valsts ekspremjers Fransuā Fijons, kam tiek piedēvēts prokrievisks noskaņojums, informē RIA Novosti.

Otrajā tūrē viņš tiksies ar bijušo valdības vadītāju Alēnu Župē. Francijas eksprezidents Nikolā Sarkozī cietis sakāvi un no prezidenta priekšvēlēšanu sacīkstēm izstājies.

Valdošā Sociālistiskā partija un prezidents Fransuā Olands valstī ir ļoti nepopulāri, tāpēc, iespējams, lielākā opozīcijas spēka – labējo un centristu – kandidāts 2017. gadā kļūs par jauno Elizejas pils saimnieku.

Francijas prezidents Fransuā Olands. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
WSJ kritizē Olandu par atteikšanos no antikrieviskās retorikas

Kopš priekšvēlēšanu kampaņas sākuma lielākā daļa novērotāju pauda uzskatu, ka uzvaru varētu izcīnīt Župē un Sarkozī, ko turklāt apliecināja arī aptauju rezultāti. Fijonam un Lemēram tika prognozēta trešā un ceturtā vieta.

Kampaņas gaitā vairāki novērotāji un eksperti uzsvēra, ka plašs vēlēšanu apmeklējums nenāks par labu Sarkozī – viņš vairāk nekā citi kandidāti cerēja uz partijas aktīva atbalstu.

Vēlēšanas izrādījās negaidīti augstu apmeklētas: pie urnām devās aptuveni četri miljoni cilvēku, pie tam vairāk nekā trešā daļa – kreiso un "Nacionālās frontes" vēlētāji un pilsoņi bez īpašas politiskās pārliecības.

Uzrunājot savus piekritējus, Nikolā Sarkozī atzina sakāvi un apsveica Fijonu un Župē ar pāreju pie otrās tūres. Viņš uzsvēra, ka abi ir lieliski kandidāti un politiķi, ar kuriem franču labējās partijas var lepoties.

"Es ļoti cienu Alēnu Župē, taču Fransuā Fijona politiskā pārliecība man ir tuvāka. Vēlētājiem, kuri savas balsis atdeva man, ir brīva izvēle… Taču mans pienākums ir godīgi un nepārprotami paziņot: lai kādas būtu mūsu domstarpības, Fransuā Fijons, manuprāt, labāk izprot izaicinājumus, kas gaida Franciju. Tāpēc priekšvēlēšanu otrajā tūrē es balsošu par viņu," – paziņojis eksprezidents.

Sarkozī – par sankciju atcelšanu - Sputnik Latvija
Video
Sarkozī – par sankciju atcelšanu

Droši vien Sarkozī nebija viegli pieņemt lēmumu par atbalsta sniegšanu Fijonam: jā, Fijons bija Sarkozī premjerministrs, taču turpmākajos gados politiķu attiecības nebija īpaši draudzīgas. Fijons aicināja varas iestādes izmeklēt daudzās krimināllietas, kas bija ierosinātas pret Sarkozī, un savos paziņojumos atļāvās arī atklātus uzbrukumus bijušajam prezidentam.

Sarkozī sarkastiski pateicās žurnālistiem par uzmanību, ko tie veltīja viņam un viņa priekšvēlēšanu kampaņai, un pavēstīja, ka nolēmis pamest politiku.

Sabiedriskā viedokļa aptaujas jau liecina, ka Fijons izcīnīs uzvaru. Tomēr pēdējo nedēļu notikumi rāda, ka situācija spēj strauji un kardināli mainīties: vēlētāji var itin vienkārši dažu dienu vai stundu laikā mainīt viedokli, jo runa ir par vienas "politiskās saimes" pārstāvjiem, kuri pauž līdzīgus viedokļus – viņu programmās atšķiras tikai nianses.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā tūre notiks 2017. gada 23. aprīlī.

Ziņu lente
0