ANO atbalstīja Krievijas rezolūcijas projektu pret nacisma glorificēšanu

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasANO galvenā mītne
ANO galvenā mītne - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas piedāvāto rezolūcijas projekts pret nacisma glorificēšanu tika pieņemts ANO Ģenerālās Asamblejas izskatīšanai, pret balsoja ASV, Ukraina un Palau, ES valstis atturējās.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Krievijas piedāvātais rezolūcijas projekts " Cīņa pret nacisma, neonacisma un citu veidu prakses glorificēšanu, kas veicina mūsdienu rasisma, rasu diskriminācijas, ksenofobijas un ar tām saistītas neiecietības formu eskalāciju" tika pieņemts ANO Ģenerālās Asamblejas izskatīšanai.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: ES cenšas iztapt Baltijas valstīm

Dokumenta līdzautores šogad ir vairāk nekā 50 valstis. Rezolūcijas projekts tika pieņemts ar 131 balsi "par", pret nobalsojušās ASV, Ukraina un Palau, bet vēl 48 valstis, tai skaitā — lielākā daļa Eiropas valstu atturējās no balsošanas.

ASV misijas ANO mājaslapā tika publicēts ASV pārstāvja Ekonomiskajā un sociālajā padomē vietnieces Stefānija Amadeo paskaidrojums, kurā viņa apgalvo, ka ASV iestājas pret ksenofobiju, bet uzskata, ka Krievijas priekšlikums ierobežo vārda brīvību, vēsta aģentūra LETA.

Dokuments konstatē vardarbības uzplūdu uz rasisma un ksenofobijas pamata visā pasaulē, par kura upuriem kļūst, piemēram, atsevišķu nacionalitāšu, valodu un reliģiju minoritāšu pārstāvji.

Чрезвычайный и Полномочный Посол РФ в Латвии Александр Вешняков - Sputnik Latvija
Aleksandrs Vešņakovs: nevajag izkropļot vēsturi

Rezolūcijas projektā uzsvērtas bažas par nacisma, neonacisma un Waffen SS locekļu glorificēšanu, tai skaitā rīkojot publiskās demonstrācijas, gājienus un celšot memoriālus par godu nacistu un neonacistu kustībai.

Tāpat projektā ir runa par Otrā pasaules kara varoņu pieminekļu nojaukšanas vai apganīšanas mēģinājumiem.

Rezolūcijas projekts aicina valstis sākt rīkoties, tai skaitā likumdošanas un izglītības jomā, lai tādējādi nepieļautu noziegumu pret cilvēci un Otrā pasaules kara noziegumu noliegumu. Tāpat tajā tiek runāts par nepieciešamību cīnīties pret reliģiskās vai etniskās neiecietības izpausmēm attiecībā uz atsevišķām personām vai kopienām.

Ar šo iniciatīvu Krievija iestājas katru gadu.

Ziņu lente
0