Baltijas valstis svinēs jubileju, kopīgi laižot klajā monētu

© Foto : baltnews.lvLatvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas bankas laidīs klajā pirmo kopīgo jubilejas monētu, kas veltīta trīs Baltijas valstu dibināšanas 100 gadu jubilejai.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Par godu Latvijas simtgadei Latvijas Banka laidīs klajā atsevišķas monētas, kā arī valsts dibināšanai veltītas piemiņas un kolekcijas monētu sērijas, informē bankas vietne.

Pasākumu programma paredz, ka tajos iesaistīties visa sabiedrība, svētu un paliekošo vērtību radīšanā piedalīsies gan cilvēki, gan iestādes. Pasākumi sāksies jau 2017. gadā un ilgs piecus gadus. Latvijas Banka valsts simtgades atzīmēšanu noslēgs ar centrālās bankas 100 gadu jubileju 2022. gada 1. novembrī.

Золотая коллекционная монета 5 евро - Sputnik Latvija
Latvijas Banka izlaidusi pirmo no Zelta saktām

No 2017. līdz 2022. gadam banka gatavojas sadarbībā ar vēsturniekiem sistematizēt tajā uzglabātos materiālus, kas saistīti ar valsts finanšu vēsturi, un iepazīstināt ar tiem publiku. 2018. gadā tiks iedibināta Jura Vīksniņa balva — to ik gadus saņems labākā ekonomikas vēsturei veltītā darba autors.

Sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem Latvijas Banka laidīs klajā virkni monētu. To vidū īpaši izceltas divas programmas — trīs zelta kolekcijas monētas sērijā "Zelta sakta" un četras Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltītas 2 eiro piemiņas monētas, kas iznāks 2016.-2018. gadā.

Banka jau iepazīstinājusi ar pirmajām šo programmu monētām — zelta kolekcijas monētu "Zelta saktas. Ripsakta" un piemiņas monētu "Vidzeme". Banka plāno iesaistīt monētu radīšanā bērnus, tāpēc 14. novembrī tiks izsludināts bērnu zīmējumu konkurss "Mana Latvija". Ja tas būs sekmīgs, uz zīmējumu pamata tiks izstrādāts 2018. gadā izlaižamo monētu dizains.

Plānots laist klajā arī Baltijas valstu pirmo kopīgo jubilejas monētu. 2018. gadā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centrālā banka izdos 2 eiro piemiņas monētu, veltītu šo triju valstu izveidei pirms 100 gadiem.

Ziņu lente
0