Latvijas Banka izlaidusi pirmo no Zelta saktām

© Foto : Latvijas BankaЗолотая коллекционная монета 5 евро
Золотая коллекционная монета 5 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ripsaktai veltītā monēta ir pirmā no zelta kolekcijas, ko Latvijas Banka izlaiž pēc eiro ieviešanas, tā veltīta Latvijas 100 gadu jubilejai.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Latvijas Banka izlaiž apgrozībā kolekcijas zelta monētu "Zelta saktas. Ripsakta", kas veltīta Latvijas 100 gadu jubilejai. Monētas nominālvērtība — 5 eiro, plānotā tirāža apmērām 7000 eksemplāru, tirāžas pirmā daļa — 2500 eksemplāru. Monēta "Zelta saktas. Ripsakta" ir neregulāra apļa formā, tās diametrs — 18 milimetri, svars — 3,10 grami. Zelta monētas tika kaltētas Austrijas kaltuvē "Münze Österreich" AG, vēsta aģentūra LETA.

Latvijas Banka - Sputnik Latvija
Novembra sākumā Latvijas Banka izlaidīs pirmo no zelta saktām

Kopumā jubilejas sērijā plānots izlaist trīs monētas. Tās grafiskā dizaina autore ir Ingūna Elere. Zelta monētas aversā izvietoti uzraksti "#Latvija", "#ripsakta", "#3_4gs", "5 euro" un "#2016", bet reversā — ripsaktas atveids. Šāda veida apģērba sprādzes (arheologi tos par fibulām) parādījās Latvijā mūsu ēras I-IV gadsimtā.

Saskaņā ar mākslinieces Ingūnas Eleres ieceri saktas atveids uz monētas nes gadsimtiem senas ziņas, savukārt monētas aversā izvietoti tēmturi, iezīmējot laiktelpu, kurā dzīvojam pašlaik. "Sakta stāsta par 3. un 4.gadsimtu, bet monētas otra puse stāsta par šodienu — kā mēs komunicējam virtuālajā vidē, sociālajos tīklos, kā iezīmējam sev svarīgas tēmas," uzsver māksliniece.

Šī ir pirmā monēta no zelta kolekcijas, ko Latvijas Banka izlaiž pēc eiro ieviešanas.

Ziņu lente
0