Francijas prezidents varētu zaudēt posteni

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasFrancijas prezidents Fransuā Olands
Francijas prezidents Fransuā Olands - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas prezidenta Fransuā Olanda grāmatas "Prezidentam nevajadzēja tā izteikties" nosaukums izrādījies pravietisks – tagad viņu apsūdz par valsts noslēpuma izpaušanu un vēlas pakļaut impīčmenta procedūrai.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Francijas parlamenta deputāti uzskata, ka Francijas prezidents Fransuā Olands savā grāmatā ar daiļrunīgo nosaukumu "Prezidentam nevajadzēja tā izteikties" ir izpaudis valsts noslēpumus un pieprasa viņa impīčmentu, vēsta aģentūra France Press.

Sea Hawk (Jūras vanags) piezemējas uz raķešu eskadras kuģa klāja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tikai Varšavas vien vēl trūka. Parīzei neveicas

Impīčmenta rezolūcijas projektu parakstījuši 79 deputāti, tostarp arī Republikāņu partijas parlamentārās frakcijas vadītājs Kristiāns Žakobs, kurš oficiāli iesniedzis dokumentu un Francijas bijušais premjerministrs Fransuā Fijons. Partijas pārstāvji apgalvo, ka vēlāk rezolūcijai pievienosies vairāki desmiti frakcijas biedru.

Procedūra nosaka atbilstošās informācijas iesniegšanu prezidentam un premjerministram. Francijas Nacionālās asamblejas spīkeris Klods Bartolone nodevis rezolūcijas projektu Elizejas un Matiņonas pilīs (prezidenta un premjerministra rezidences).

Prezidenta atstādināšanas procedūra valsts Konstitūcijas 68. panta ietvaros tika ieviesta tikai 2014. gadā. Valsts pamatlikums nosaka, ka Republikas prezidentu iespējams atstādināt situācijā, ja konstatēta valsts vadītāja nevērīga attieksme pret saviem pienākumiem, kas ir pretrunā viņa pienākumu pildīšanas kārtībai.

Olanda prezidentūra termiņš noslēdzas 2017. gadā, pirmā vēlēšanu tūre notiks 23. aprīlī. Francijas likums nosaka, ka Olands, kurš valsts prezidenta pienākumus pildījis tikai vienu pilnvaru termiņu laikā, var izvirzīt savu kandidatūru otram termiņam, taču viņa iespējas tikt ievēlētam ir visai apšaubāmas.

Ziņu lente
0