Viedoklis

Tikai Varšavas vien vēl trūka. Parīzei neveicas

© U.S. Navy/Seaman Daniel GaitherSea Hawk (Jūras vanags) piezemējas uz raķešu eskadras kuģa klāja. Foto no arhīva
Sea Hawk (Jūras vanags) piezemējas uz raķešu eskadras kuģa klāja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skaidrs, ka Varšavas lēmums atteikties no franču helikopteriem un izvēlēties amerikāņu lidaparātus, ir politisks. Tāpat ir skaidrs, kas aiz tā slēpjas. Un Francijas prezidents it kā nav ASV ienaidnieks. Taču, kā izrādās, nav arī draugs.

Poļi devuši priekšroku amerikāņu Black Hawk. Polijas valdība pavēstīja, ka Francijas koncerns Airbus nav garantējis noteikumus, kas atbilstu Polijas nacionālajām interesēm un drošībai, stāsta RIA Novosti komentētāja Svetlana Kalmikova.

Olands neizturēja. Francijas prezidents atcēla savu vizīti Varšavā. Iemesls — Polijas Aizsardzības ministrijas atteikšanās no līguma ar koncernu Airbus par 50 armijas helikopteru Caracal iegādi. Poļi devuši priekšroku amerikāņu Black Hawk.

Dakšiņas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dakšiņa un diplomātija: Polijas aizsardzības ministra vietnieks aizvainojis frančus

Abas puses steigšus sāka viena otrai pārmest vienošanās laušanu. Polijas valdība pavēstīja, ka Francijas koncerns Airbus nav garantējis noteikumus, kas atbilstu Polijas nacionālajām interesēm un drošībai. Daudzus miljardus lielās investīcijas ekonomikā un 6 tūkstošu darba vietu izveide, ko paredzēja līgums, acīmredzot neskaitās.

Savukārt Airbus pārmeta Polijas valdībai, ka līgums lauzts vienpusējā kārtībā. Pēc viņu domām, Polijas valdība tīšām pagarinājusi konkursa termiņu līdz novembra beigām, lai varētu noslēgt līgumu ar amerikāņiem.

Par situāciju ieinteresējās arī Polijas opozīcija. "Pilsoniskā platforma" pieprasīja izveidot parlamenta izmeklēšanas komisiju, lai noskaidrotu, kādos apstākļos noslēgts jaunais darījums. Tas gan nav nekas pārsteidzošs. Kontraktu ar Airbus atbalstīja eiroorientētā "Pilsoniskā platforma", kad atradās pie varas.

Pašreizējās valdošās partijas "Tiesības un taisnība" darbībā simpātijas pret ES nav manāmas. Toties ne vienu reizi tā ir demonstrējusi lojalitāti aizokeāna partneriem. To pierāda arī izvēle par labu Black Hawk, lai arī, pēc ekspertu domām, amerikāņu helikopteri ir sliktāki nekā franču lidaparāti. Un Francijas prezidents it kā nav ASV ienaidnieks. Taču, kā izrādās, nav arī draugs. Tikai tā — mazdrusciņ.

Ziņu lente
0