Skolotāja vidējā alga nākotnē varētu sasniegt 1200 eiro

© Foto : pixabay Miloslav_OfukanyNodarbības ar skolnieku. Foto no arhīva
Nodarbības ar skolnieku. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
To izglītības un zinātnes ministrs pavēstījis pēc darba grupas diskusijas par pedagogu darba samaksas pieauguma grafika un pedagogu sociālā atbalsta sistēmas īstenošanas mehānisma un grafika jautājumiem.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija ilgtermiņā vēlētos celt pedagogu minimālo algu līdz 1200 eiro — gandrīz divkārt palielināt pašreizējo likmes apmaksu, vēstījis izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, informē LETA.

Saeimas sēde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izglītības ministrs Saeimā stāstīs par nākamajā gadā paredzētajiem līdzekļiem izglītībai un zinātnei
To izglītības un zinātnes ministrs pavēstījis pēc darba grupas diskusijas par pedagogu darba samaksas pieauguma grafika un pedagogu sociālā atbalsta sistēmas īstenošanas mehānisma un grafika jautājumiem.

Darba grupā darbojas Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA), Kultūras ministrijas, Labklājības ministrijas, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

Politiķis uzsvēra, ka, lai nodrošinātu teju divreiz lielāku atalgojumu par likmi, vispārējā izglītībā vien būtu nepieciešami aptuveni 180 miljoni eiro.

Ministrs bija skeptiski noskaņots par iespējamo finansējuma avotu meklējumiem. Viņš norādījis, ka ar līdzekļiem, ko izdotos ietaupīt, sakārtojot skolu tīklu, šim uzdevumam būtu par maz.

Patlaban pirmais solis šajā virzienā būtu esošās likmes celšana līdz 710 eiro. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēlas, lai tas notiktu jau 2018.gada 1.septembrī. Tomēr Šadurskis nevēloties solīt neizpildāmas lietas un uzskata, ka reālistiskāks laiks būtu 2019.gada 1.janvāris.

Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgas mērs sola: neviena skola netiks slēgta

Vidēji Latvijā

Pedagogu miminālā likme pēdējo reizi tika celta šī gada 1. septembrī. No šī mācību gada sākuma pedagoga minimālais atalgojums sasniedzis 680 eiro.

Vienlaikus iepriekšējā mēneša vidū IZM atskaitījās par skolotāju vidējo atalgojumu skolās Latvijā. Šie dati liecina, ka lielākās algas saņem skolotāji Rīgā — 2538 skolotāji galvaspilsētā saņem vairāk nekā 1000 eiro, 3842 — mazāk.

Vidējie rādītāji Latvijas reģionos ir pieticīgāki. Rīgā pedagogi vidēji saņem 785,76 eiro, galvaspilsētas apkaimē — 789,09 eiro, republikas pilsētās — 732,39 eiro.

Mazajās pilsētās skolotāju darba algas vidējais rādītājs svārstās no 692,76 līdz 693,48 eiro.

Ziņu lente
0