Zinātnieki pastāstījuši, kad uz Zemes notiks klimatiskā katastrofa

© Bryan Ledgard / Jurmala, LatviaPalma jūras krastā Jūrmalā. Foto no arhīva
Palma jūras krastā Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieku grupa no Austrālijas konstatējusi, ka jaunais klimatiskais režīms, kam raksturīgi silti ziemas mēneši un neizturams karstums vasarā, ir faktiski neizbēgams.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Anomāli siltas ziemas un neparasti karsta vasara, iespējams, kļūs par normu jau 2025. gadā, ja nesamazināsies gāzu izmeši atmosfērā, — par to ir pārliecināti klimatologi. Taču no klimatiskās katastrofas izvairīties neizdosies pat gadījumā, ja tiks ievērotas visas klimatiskās saistības, un jau 2040. gadā siltumnīcas efekta negatīvās sekas izpaudīsies pilnā mērā, teikts rakstā, ko publicējis žurnāls Bulletin of the American Meteorological Society. Materiālu atstāsta RIA Novosti.

Saule debesīs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā Francijā: kādu laiku varam sagaidīt Latvijā

Pat ja izmeši tiks apturēti pilnībā

"Tāds scenārijs nozīmē, ka 2013. gada karstā vasara Austrālijā, kad temperatūra sasniedza 500C, oktobrī kalnos plosījas ugunsgrēki un cilvēku veselība izjuta tās negatīvās sekas, kļūs par tipiskas vasaras prototipu Austrālijā 2035. gadā," — pastāstīja Austrālijas Nacionālās universitātes līdzstrādniece Sofija Luisa.

Austrāliešu zinātnieku grupa secinājusi, ka jaunais klimatiskais režīms, kam raksturīgi silti ziemas mēneši un neizturams karstums vasarā, ir faktiski neizbēgams.

Pat situācijā, ja cilvēce pilnībā pārtrauks gāzu izmešus, kas rada "siltumnīcas efektu", un izpildīs visas klimatiskās saistības, no katastrofas izvairīties neizdosies, lai arī tā notiks 10-15 gadus vēlāk.

Karstums visur

Savos pētījumos zinātnieki ņēma vērā "tīros" klimatiskos faktorus un dažādus nejaušus notikumus, piemēram, vulkānu izvirdumus. Rezultātā viņi secināja, ka 2015. gada vasara, kuras laikā daudzās Eiropas valstīs tika sasniegti gaisa temperatūras rekordi, kļūs par normu 2040. gadā gandrīz visu scenāriju gadījumā.

Балтийское море в Юодкранте - Sputnik Latvija
Baltijas jūra apdraud Latvijas piekrasti

Pie tam zinātnieki uzskata, ka anomāls karstums neiestāsies visos planētas nostūros vienlaikus. Pirmās cietīs Austrālija un Arktika. Citās zemeslodes virsmas daļās anomālais karstums atnāks tikai XXI gs. beigās.

Pētnieki uzskata, ka līdz 2100. gadam temperatūra celsies uz visas Zemes. Ja tiks izpildīti Parīzes klimatisko vienošanos noteikumi un tiks saglabāta to ievērošanas kontrole, procentuālā attiecība nedaudz samazināsies — tā veidos 72%.

"Iedomājieties, ka 2013. gada "ļaunā" vasara kļūs par "vidēju rādītāju". Sekas, pie kādām novedīs vēl karstāka vasara 2035. gadā, būs katastrofiskas. Mūsu sabiedrība neko tamlīdzīgu vēl nav pārdzīvojusi," — uzsvēra Luisa.

Ziņu lente
0