Politika

WikiLeaks dibinātāja draugs stāsta, kā iegūta Klintones štāba vadītāja sarakste

© REUTERS / Brian SnyderХиллари Клинтон
Хиллари Клинтон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Demokrātiskās partijas pārstāvji un prezidenta kandidāte Hilarija Klintone atklāti apgalvoja, ka šajos uzbrukumos esot līdzvainīga Krievija – valsts esot mēģinājusi ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. ASV prezidenta kandidātes Hilarijas Klintones vēlēšanu kampaņas priekšsēdētāja Džona Podesta sarakste un Demokrātiskās partijas datu noplūdē roku pielikusi kāda oficiāla amatpersona Vašingtonā, un Krievijai ar to nav nekāda sakara, intervijā aģentūrai Sputnik pastāstīja bijušais Lielbritānijas vēstnieks Uzbekistānā, Skotijas Nacionālās partijas loceklis un WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža tuvs draugs – Kreigs Murrejs, vēsta RIA Novosti.

"Šo vēstuļu un informācijas noplūdes avotam nav nekāda sakara ar Krieviju. Uzzināju viņa personību, kad pirms dažiem mēnešiem biju Vašingtonā un vadīju Sema Adamsa vārdā nosaukto balvu, kas tiek pasniegta informatoriem," – pastāstīja Murrejs.

Tramps un Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācu mediji vēsta par paniku Klintones vēlēšanu štābā

"Šo vēstuļu avots ir oficiālu aprindu pārstāvis Vašingtonā. Ja vēlaties uzzināt, kurš tas ir, jums jāmeklē tur, nevis Krievijā," – piebilda bijušais britu vēstnieks.

Oktobra sākumā Džulians Asanžs videotilta pasākumā apsolīja līdz šī gada beigām publicēt nozīmīgus datus par trīs valstu valdībām un vēlēšanām ASV. Vakar vietnē tika publicēta Džona Podesta konfidenciālās sarakstes 25. daļa.

Šī gada vasarā kļuva zināms, ka uzlauztas ASV Demokrātiskās partijas datoru sistēmas. Partijas Nacionālās komitejas vadītāja Debija Vassermane-Šulca atkāpās no amata pēc vietnes WikiLeaks publikācijām, kas liecināja par partijas aparāta skandalozo saraksti.

Valdīja uzskats, ka šos datus vietnei nodevis hakeris, kurš sevi dēvē par Guccifer 2.0. Hakeri iekļuva arī citu Demokrātiskās partijas organizāciju sistēmās. Tika publicēta informācija par vēlētāju reģistrācijas vietņu uzlaušanu trīs štatos un ASV pirmās lēdijas Mišelas Obamas pases datu iespējamo nolaupīšanu.

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB). Foto no arhīva - Sputnik Latvija
FIB direktors iebildis pret Krievijas apsūdzēšanu hakeru uzbrukumos

Demokrātiskās partijas pārstāvji un ASV prezidenta kandidāte Hilarija Klintone atklāti apgalvoja, ka šajos uzbrukumos esot līdzvainīga Krievija – valsts esot mēģinājusi ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Nekādus faktus, kas pierādītu minētos apgalvojumus, amerikāņu varas iestādes nesniedza.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, komentējot apsūdzības, atgādināja, ka publicētajos materiālos nav nekā, kas skartu Maskavas intereses, un norādīja, ka histērija tiek palielināta, lai novērstu uzmanību no dokumentu satura.

Ziņu lente
0