Kurš mājā ir saimnieks: Latvija uzdod toni sieviešu un vīriešu līdztiesības jautājumā

CC BY-NC-SA 2.0 / freestocks.org / TieVīrietis apsien kaklasaiti. Foto no arhīva
Vīrietis apsien kaklasaiti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzimumu līdztiesības ziņā labākā situācija ir Skandināvijas valstīs un Ruandā, taču Latvija ir pārliecinoši kļuvusi par vienu no līderēm Austrumeiropas valstu vidū, liecina Pasaules ekonomikas foruma reitings.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Pasaules ekonomikas foruma pētījums par dzimumu līdztiesību apliecina: šobrīd tās nav nevienā pasaules valstī. Tomēr Latvija šajā jautājumā demonstrē vienu no labākajiem rezultātiem Austrumeiropas valstu vidū, un labāko — bijušo PSRS valstu vidū, liecina reitings.

Kopējā sarakstā Latvija ieguvusi 18. vietu — starp Austrumeiropas valstīm tā piekāpusies tikai Slovēnijas priekšā (8. vieta).

Jāpiezīmē, ka no sieviešu izglītības un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības viedokļa mūsu valsts ieņēmusi pirmo vietu reitingā. Kopējo rādītāju "sabojājusi" pieeja politiskajām pilnvarām — te Latvija ieņem tikai 38. pozīciju.

Tuvākie kaimiņi — Igaunija un Lietuva — ieņēmušas 22. un 25. vietu attiecīgi. Krievija — tikai 75. vietu. Dzimumu līdztiesības ziņā vislabāk veicies Islandei, Somijai, Norvēģijai, Zviedrijia, Filipīnām, Ruandai, Īrijai, Jaunzēlandei un Nikaragvai.

Заседание совета ООН по правам человека - Sputnik Latvija
Krievija nav ievēlēta ANO Cilvēktiesību padomē

Sieviešu-politiķu diskriminācija

Līdzīgu pētījumu, veltītu sieviešu deputātu diskriminācijai, nesen veikusi Starpparlamentārā Savienība. Pētījumā anonīmi piedalījušies 55 deputāti no 39 valstīm, raksta Sputnik Uzbekistāna.

Vairāk nekā 81% aptaujāto sieviešu-politiķu paziņojušas par to, ka saskārušies ar dažādām psiholoģiskā spiediena formām — aizvainojošiem komentāriem, fiziskās vardarbības draudiem.

Divas trešdaļas aptaujāto saskārušās ar spiedienu no kolēģu vīriešu puses. 20% paziņojušas, ka kļuvušas par fiziskās vardarbības upuriem. 12,7% — par to, ka viņām piedraudējuši ar ieročiem. 7,3% deputāšu saskārušās ar seksuālās vardarbības draudiem.

Ko darīt, ja par jums ņirgājas sociālajos tīklos 

Darbs pie datora. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijā ierosināts bloķēt sociālo tīklu LinkedIn

Daiļā dzimuma politiķēm bieži nākas sastapties ar draudiem un apvainojumiem internetā, jo īpaši sociālajos tīklos. Kiberbulings — jauna parādība, tie ir uzbrukumi sociālajos tīklos — anonīmie autori atstāj ziņojumus un komentārus ar nepatīkamu saturu.

Šādos gadījumos sociālo tīklu dibinātāji iesaka ignorēt šāda veida ziņojumus, nekādi nereaģēt uz tiem un, ja iespējams, tos neizdzēst, lai neprovocētu kiberbulerus. Tāds ir galvenais Facebook centra ieteikums.

Mērķtiecīgas ņirgāšanās, privātas informācijas publicēšanas vai konta uzlaušanas mēģinājumu gadījumā Facebook iesaka vērsties sociālā tīkla drošības centrā.

Ziņu lente
0