Putins: atšķirībā no NATO Krievija ir atrisinājusi drošības problēmu virs Baltijas

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент России Владимир Путин
Президент России Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO valstis noraidīja Maskavas ierosinājumu kopīgi strādāt ar mērķi izvairīties no incidentiem jūrā un gaisā Baltijas jūras rajonā, taču Krievija no savas puses jautājumu ir atrisinājusi, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kluba "Valdajs" sesijā.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. NATO valstis noraidījušas ierosinājumu atcelt kara aviācijas lidojumus Baltijas reģionā bez ieslēgtiem transponderiem, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins starptautiskā kluba "Valdajs" plenārajā sesijā, vēsta Sputnik Igaunija.

Prezidents atgādināja, ka jautājums par lidojumu drošību Baltijas jūras rajonā apspriests Somijā, kur viņš ieradies vizītē pēc valsts prezidenta Sauli Nīniste iniciatīvas.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Diskusiju klubā "Valdajs" tiek apspriestas iespējas mazināt pretrunas Tuvajos Austrumos

"Viņš gluži negaidot ierosināja jautājumu par to, ka Krievijas aviācijai nevajadzētu lidot bez ieslēgtiem transponderiem. Tās ir iekārtas, kas raida signālus par to, ka tās (lidmašīnas – red.) ir pacēlušās gaisā. Protams, šo sistēmu ieslēgšana uzlabo drošību Baltijas jūras rajonā. Tas ir pareizi," – teica Putins. 

Neskatoties uz to, ka Krievija un NATO nav vienojušās par lidojumu drošības pasākumiem virs Baltijas, KF kara lidmašīnas izmanto transponderus.

"Es tūlīt atbildēju, ka, pirmkārt, mūsu aviācijas lidojumu skaits ir vairākkārt mazāks salīdzinājumā ar NATO valstu lidojumiem. Otrkārt, apsolīju Somijas prezidenta kungam, ka mēs noteikti ierosināsim šo jautājumu mūsu partneriem Krievijas un NATO Padomes tuvākās sēdes laikā. Ziņoju: mēs to izdarījām. Mūsu partneri NATO ierosinājumu noraidīja. Vēl vairāk, viņi teica, ka noraida Putina ierosinājumu. Putinam ar to nav nekāda sakara, viņi noraidīja Somijas prezidenta ierosinājumu," – viņš piebilda.

Vladimirs Putins uzsvēra, ka Krievijai nav bijis viegli izšķirties par tādu soli, jo pastāv tehniskas un militāra rakstura nianses.

"Mums nebija vienkārši pieņemt tādu lēmumu, jo pastav tehniski jautājumi, turklāt ir arī militāri aspekti. Taču es devu atbilstošos norādījumus Aizsardzības ministrijai – meklēt tādu iespēju, nekaitējot mūsu drošībai. Mūsu Aizsardzības ministrija šādu iespēju atrada. Taču mūsu kolēģi NATO to nevēlas. Tāpēc, lūdzu, visus jautājumus uzdodiet tur – Briselē," – paziņoja Krievijas valsts vadītājs. 

Украинский историк, политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bez transpondera galvā

1. augustā Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs pavēstīja, ka AM ir gatava kopīgam darbam ar mērķi izvairīties no incidentiem jūrā un gaisā, noslēdzot divpusējas vienošanās šajā jomā, kā arī konsultācijām ar Baltijas valstu, Polijas, Zviedrijas un Somijas Aizsardzības ministrijām, lai mazinātu savstarpējo satraukumu, ko rada militārā darbība pierobežas rajonos. Ielūgumi ierasties Maskavā tika nosūtīti Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Polijas, Zviedrijas un Somijas Aizsardzības ministriju pārstāvjiem.

Krievija nesaņēma pozitīvu atbildi ne no vienas valsts.

Ziņu lente
0