Pasaules Dabas fonds vēsta: strauji samazinās dzīvnieku skaits uz Zemes

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasAmūras tīģeris
Amūras tīģeris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četrdesmit gadu laikā savvaļas dzīvo būtņu populācija ir samazinājusies par 58%, vēsta Pasaules Dabas fonda pētījums.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Savvaļas dzīvnieku populācija, ieskaitot zivis, putnus, zīdītājus, abiniekus un rāpuļus, laikā no 1970. līdz 2012. gadam ir samazinājusies par 58%. Par to liecina Pasaules Dabas fonda (World Wildlife Fund, WWF) ziņojumā Living Planet Report 2016 iekļautie dati, vēsta RIA Novosti.

Edinburgas zooparks ir vienīgā organizācija Apvienotajā Karalistē un viena no nedaudzajām Eiropā, kas var palepoties ar koalām savā kolekcijā. Diviem tēviņiem un mātītei pat iestādīts liels eikaliptu dārzs. - Sputnik Latvija
Foto
Nebrīve dažkārt ir mīļāka: ekskursija pa labākajiem zooloģiskajiem parkiem pasaulē

Ja pašreizējā tendence saglabāsies, 2020. gadā mugurkaulnieku skaits uz zemeslodes samazināsies jau par divām trešdaļām salīdzinājumā ar 1970. gadu, vēsta ziņojums.

"Dzīvā daba izzūd mūsu acu priekšā nebijušā ātrumā," — pavēstīja WWF ģenerāldirektors Marko Lambertini.

"Runa nav tikai par skaistu un iemīļotu sugu pārstāvjiem; bioloģiskā daudzveidība nodrošina pamatu veselīgiem mežiem, upēm un okeāniem. Pazūdot dzīvniekiem, šīs ekosistēmas pārstās eksistēt līdz ar tīru gaisu, ūdeni, pārtiku un klimatu, ko tās mums dāvā," — viņš skaidroja.

Ziņojuma sagatavošanas darbā zinātnieki izmantoja tā saucamo dzīvās planētas indeksu (Living Planet Index, LPI), ko mēdz dēvēt arī par globālās bioloģiskās daudzveidības indikatoru. Indeksa pamatā ir savvaļas dzīvnieku atsevišķu populāciju apmēra vērtējums, par kuriem informāciju sniedz zinātniskā literatūra. Aprēķins tiek veikts procentos no populācijas apjoma 1970. gadā saldūdens, meža un jūru ekosistēmām.

Ziņu lente
0