Mācies, kamēr vari: Latvijas augstskolās, iespējams, tiks samazinātas budžeta vietas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasEksāmens. Foto no arhīva
Eksāmens. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Studenti iebilst pret šādu lēmumu. Studentu organizācijas sola protesta akcijas, ja deputāti neuzklausīs viņu viedokli.

RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija vēlas samazināt budžeta vietas valsts augstskolās. Ja šis lēmums tiks īstenots, 2019. gadā budžeta vietu skaits universitātēs un institūtos Latvijā saruks gandrīz par 5,5 tūkstošiem, vēsta LSM.

Studentu mazāk, toties algas lielākas

2016. gadā Latvijas augstskolās bija 23,4 tūkstoši budžeta vietu. Līdzekļus, ko izdosies ietaupīt, samazinot vietu skaitu, valdība plāno atvēlēt akadēmiskā personāla algu palielināšanai — tās jāpaaugstina apstiprinātās pasniedzēju darba apmaksas modeļa reformas ietvaros.

Studenti atbalsta profesoru algu palielināšanu, taču uzstāj, ka tas nav pieļaujams uz studentu rēķina.
Savus iebildumus aktīvisti gatavojas iesniegt Saeimā — izglītības un budžeta komisijām.

Pie tam studentu apvienību dalībnieki brīdina: viņi organizēs protesta akcijas, ja deputāti neuzklausīs studentu viedokli.

Kur ir taisnīguma etalons

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele ("Vienotība") atzina, ka pretestība no studentu puses ir iespējama. Viņa uzsver nepieciešamību dziļāk izskatīt jautājumu, vai naudas līdzekļi Latvijas izglītības sistēmā neiet mazumā.

"Ja naudas mazāk nekļūst, jāskatās uz to sadalījuma metodēm. Manuprāt, arī pašreizējā budžetā vietu sadalījums nebūt neatbilst taisnīguma etalonam," — viņa pavēstīja.

Viņķele ierosināja arī jautājumu par vispārēju studentu kreditēšanu, ko iepriekš ieteica bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis. Pie tam valsts varētu palīdzēt jaunajiem speciālistiem dzēst tādus aizņēmumus.

Сдача экзаменов зимней сессии в Дальневосточном федеральном университете - Sputnik Latvija
Latvijas augstskolas pārdod uzturēšanas atļaujas

Kadri aizplūst

Šai idejai nepiekrīt Latvijas Darba devēju konfederācijas speciālisti izglītības jautājumos. Anita Līce apgalvo, ka nebutu pareizi samazināt budžeta vietas pēc nesenās augstskolu finansēšanas modeļa reformas.

"Piemēram, Rīgas Tehniskajā universitātē tas nozīmētu, ka zudīs apmēram tūkstoš vietas. Tas ir nepieņemami, jo mūsu jaunieši nevar atļauties maksāt no savas kabatas par tautsaimniecībā pieprasītu profesiju apgūšanu. Bet mums ir nepieciešami absolventi! Līdz ar to ir nepieņemami atbalstīt budžeta vietu samazināšanu," — ir pārliecināta Līce.

Viņa uzskata, ka Latvija var saskarties ar kārtējo jauniešu prombrauksanas vilni, ja budžeta vietu skaits krasi samazināsies.

Ziņu lente
0