National Interest: cīņa par Mosulu var kļūt par totālu katastrofu

© REUTERS / Thaier Al-SudaniKaraspēki gatavojas uzbrukt kaujiniekiem Mosulas austrumos. Foto no arhīva
Karaspēki gatavojas uzbrukt kaujiniekiem Mosulas austrumos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Operācija ar mērķi atbrīvot Mosulu no kaujiniekiem sākās tikai pirmdien, taču acīmredzams, ka koalīcija saskaras ar nopietnām grūtībām.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Mosulas atbrīvošana var beigties ar "totālu katastrofu" Irākas armijai un ASV vadītajai koalīcijai, vēsta atvaļinātais amerikāņu pulkvedis Deniels Deviss savā rakstā, ko publicējis The National Interest, stāsta RIA Novosti.

Ситуация в сирийском городе Алеппо - Sputnik Latvija
ASV rūpīgi izplānotā "netīšā uzbrukuma" Sīrijā negaidītās sekas Tuvajos Austrumos

Lai arī operācija ar mērķi atbrīvot Mosulu no kaujiniekiem sākās tikai pirmdien, jau tagad ir redzams, ka koalīcija saskarsies ar nopietnām grūtībām. Jau pirms operācijas sākuma bija skaidrs, ka spēki, kas cīnās pret ISIS, saskaras ar vairākiem politiskiem un diplomātiskiem šķēršļiem, un tos pārvarēt ir daudz grūtāk nekā cīnīties ar kaujiniekiem pilsētā, uzskata Deviss.

Pirmkārt, cīņas par Mosulu var beigties ar katastrofu civiliedzīvotājiem. ANO uztrauc tas, ka miljonam cilvēku nāksies pamest savas mājas, bet starptautiskajām organizācijām nav naudas, lai "pilnībā sagatavotos sliktākajam scenārijam. Rodas iespaids, ka Irākas varas iestādes cenšas mazināt datus par humanitāro krīzi un aicina pilsoņus meklēt patvērumu pilsētā nevis pamest mājas. Vienlaikus ISIS neļauj cilvēkiem pamest Mosulu. Pie tam varas iestādes nepaskaidro, kā viņi nodrošinās iedzīvotājus ar pārtiku, ūdeni un zālēm ilgstošu cīņu situācijā, atgādināja raksta autors.

Taču galvenā problēma ir tā, ka ASV cer beigt karu Irākā, neskatoties uz nepabeigtu plānu un nestabilu koalīciju. Pašlaik Vašingtona cer cīnīties ar ISIS, izmantojot spēkus, ko vada pretējas intereses, atzīmēja Deviss.

Radikālās islāmiskās organizācijas Irākas un Levantas islāma valsts karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji informē: ASV izmanto Irākā baltā fosfora lādiņus

Kopš ISIS uzbrukuma 2014. gadā Irākas bruņotie spēki ir atjaunoti tikai daļēji. Kurdu vienības — pešmergi — vēsta, ka paturēs visas teritorijas, ko atkarojuši ISIS. Irākas šiīti ienīst Irākas sunnītus un iepriekš draudēja nogalināt amerikāņus. Irāku sunnītiem ir vairākas neatrisinātas problēmas ar Bagdādes valdību, kurā dominē šiīti. Turcija, NATO dalībvalsts, ir ieņēmusi divām kaimiņvalstīm piederošās teritorijas un draud sagraut koalīciju, savukārt Irākas premjers Haiders Al Abadi draud Ankarai ar karu, atgādina raksta autors.

Šī situācija izveidojusies Vašingtonas iecirtības dēl, kā arī pateicoties ASV vēlmei pakļaut visus savai gribai ar militāra spēka palīdzību. Pie tam ASV pastāvīgi cenšas rast ātrus risinājumus sarežģītām un daudzšķautņainām problēmām. Uz tādiem principiem veidota ārpolitika tikai padziļina problēmas, ko Vašingtona cenšas risināt un pasliktina nacionālo drošību. ASV būtu jāsavalda sava vēlme uzsākt intervences un izmantot bruņotu spēku, norāda Deviss.

Ziņu lente
0