Mediji informē: ASV izmanto Irākā baltā fosfora lādiņus

© Sputnik / Andrey SteninRadikālās islāmiskās organizācijas "Irākas un Levantas islāma valsts" karogs. Foto no arhīva
Radikālās islāmiskās organizācijas Irākas un Levantas islāma valsts karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Avīze Washington Post norāda, ka fotogrāfijās Pentagona vietnē redzami ar šo vielu pildīti lādiņi. Fosfora lādiņi uzliesmo saskarē ar skābekli, rada apdegumus un izraisa plašus ugunsgrēkus.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Amerikāņu karavīri apstiprina, ka operācijās pret "Islāma valsti" Irākā izmanto balto fosforu, taču neatklāj sīkāku informāciju un militāro operāciju mērķus, kam nepieciešama bīstamā viela, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzes Washington Post publicēto informāciju.

Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Jaunas ASV aviobumbas Eiropā: kā NATO ignorē miera līgumu

Secinājumi par baltā fosfora pielietošanu izdarīti, pamatojoties uz Pentagona mājas lapā publicēto fotogrāfiju analīzi, kurās redzami ar šo vielu pildīti lādiņi. Raksta autori atzīmē, ka viens lādiņš var radīt 10 minūtes ilgu dūmu aizsegu.

"Koalīcijas spēki izmanto šos lādiņus piesardzīgi un atbilstoši Likumam par bruņoto konfliktu. М825А1 (lādiņš — red.) tiek izmantots rajonos, kur nav civiliedzīvotāju, un nekad — pret ienaidnieka spēkiem," — atbildot uz izdevuma pieprasījumu paskaidroja ASV vadītās koalīcijas spēku pārstāvis pulkvedis Džozefs Skroka. Viņš uzsvēra, ka baltais fosfors tiek izmantots "aizsegam un signāla noraidīšanai."

Kāds cits koalīcijas pārstāvis, pulkvedis Džons Dorians apgalvoja, ka, izmantojot šādus lādiņus ASV cenšas ņemt vērā iespējamās sekas civiliedzivotājiem un civilajām struktūrām. "ASV karavīri veic visus nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu nejaušu civiliedzivotāju ievainojumu un civilo objektu bojājumu risku," — komentēja Dorians.

Viņš paskaidroja, ka fotogrāfijas, kas ieinteresējušas žurnālistus, uzņemtas koalīcijas operācijas laikā, kas notika ar mērķi atbalstīt kurdu nodaļas Irākas ziemeļos, tomēr nevarēja pateikt, vai lādiņi nomesti uz ISIS nodaļām vai rajoniem, kur, iespējams, atradušies civiliedzīvotāji.

Pentagona pārstāvji nevarēja arī atbildēt uz jautājumu, cik reizes viela pielietota, un vai lādiņi ar to nomesti uz teroristu pozīcijām.

Сеул на закате - Sputnik Latvija
Politika
Mediji vēsta: ASV bumbvedēji virs Dienvidkorejas rada bīstamu situāciju

Neskatoties uz ASV Aizsardzības ministrijas paziņojumiem, tiesībsargus satraukusi informācija par baltā fosfora pielietošanu operācijā, kas tiek gatavota ar mērķi atbrīvot Mosuli. "ASV un Irākas bruņotajiem spēkiem ir jāatturas no baltā fosfora lietošanas tādās pilsētās kā Mosulā, jo, lai kādas būtu tā taktiskās priekšrocības, tās pārspēs civiliedzīvotāju gūtie baismīgie apdegumi," — brīdina Human Rights Watch.

Fosfora lādiņi uzliesmo saskarē ar skābekli. Cilvēkiem tā rada dziļus apdegumus, uz zemes izceļas ugunsgrēki.

Iepriekš ASV jau atzina, ka lādiņi ar balto fosforu izmantoti Irākā 2004. gadā, kā arī Afganistānā.

Ziņu lente
0