Drošības policija uzlielījusi likumu par nelojālajiem pedagogiem

© Sputnik / Evgeny Epanchintsev / Pāriet pie mediju bankasКонтрольная работа в школе
Контрольная работа в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija uzskata, ka Izglītības likuma grozījumi ļaus ierobežot ārvalstu mēģinājumus ietekmēt izglītības sistēmu Latvijā.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Valdības atbalstītie Izglītības likuma grozījumi, kas paredz iespēju atlaist no darba valstij un Satversmei nelojālus skolotājus, ļaus ierobežot ārvalstu mēģinājumus ietekmēt izglītības sistēmu Latvijā, ziņo LETA, atsaucoties uz Drošības policiju (DP).

Latvijas Saeimas ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Divi likumi "stukačiem"

DP nepiedalījās grozījumu izstrādāšanā, taču tās rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kuros Valsts Izglītības kvalitātātes dienests saņēmis skolotāju, vecāku un ierēdņu sūdzības, taču tam nav bijis iespējas cīnīties ar nelojāliem pedagogiem un skolu direktoriem. 

Valdība pieņēma Izglītības likuma grozījumus oktobra sākumā. Tie paredz darba devēja iespēju nekavējoties pārtraukt darba attiecības ar mācību iestādes vadītāju vai pedagogu, ja viņš ir nelojāls Latvijai un tās Satversmei vai mācību procesā veido skolēniem nepareizu attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

Tiesa gan, valdība vēl nav informējusi, kādus kritērijus plāno izmantot, lai noskaidrotu nelojālos pedagogus.

Ministru kabinetā apstiprinātais likumprojekts tika iesniegts Saeimā.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Viedoklis
Svētā vientiesība: izglītības ministrs atzinies, ka darbojas DP labā

Latvijas Cilvēktiesību komitejas līdzspriekšsēdētājs, bijušais Saeimas deputāts Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka valdība vēlas pēc iespējas ātrāk apstiprināt šos grozījumus.

"Likumprojekts Saeimā vēl nav izskatīts, lai arī tas no Ministru kabineta nodots tā saucamajā budžeta paketē," — skaidro Mitrofanovs. — Tādā "paketē" parasti ir iekļauti likumi, kas tieši ietekmē Latvijas jauno budžetu. Tos pieņem gada beigās, turklāt ātri — nevis trīs lasījumos, bet gan divos. Taču acīmredzams, ka minētie Izglītības likuma grozījumi nav ne mazākajā mērā saistīti ar budžetu — tie iekļauti "paketē", lai tos apstiprinātu pēc iespējas ātrāk."

Ziņu lente
0