Zinātnieki prognozē liela mēroga plūdus Ņujorkā klimata izmaiņu rezultātā

© Sputnik / Павел Быков / Pāriet pie mediju bankasВид на даунтаун Манхеттена с Бруклинского моста
Вид на даунтаун Манхеттена с Бруклинского моста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prinstonas universitātes zinātnieki uzskata, ka pēc gadsimta Ņujorkā var ievērojami pieaugt plūdu gadījumi, kas līdzināsies 2012. gadā notikušās vētras "Sendija" mērogiem.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Pēc gadsimta Ņujorkā var ievērojami pieaugt plūdu gadījumi, informē RIA Novosti, atsaucoties uz Ratgeras un Prinstonas universitāšu zinātnieku un Okeanogrāfijas institūta līdzstrādnieku kopīgi sagatavoto zinātnisko rakstu. Ziņojumā vēstīts, ka plūdi gaidāmi vismaz trīskārt biežāk, nekā līdz šim, turklāt ūdens līmenis celsies par 2,7 metriem, kā tas notika vētras "Sendija" rezultātā, kas 2012. gadā atstāja bez pajumtes desmitiem tūkstošu ņujorkiešu.

Арбузы на прилавке - Sputnik Latvija
Arbūzi brūkleņu vietā: ko Latvijai nesīs globālā sasilšana

Zinātnieki paskaidroja, ka ievērojamu plūdu risks jau XXI gadsimtā pieauga jūras līmeņa celšanās dēļ, un līdz ar to dabas katastrofu risks var palielināties aptuveni četrkārt. Pētījumi veikti ar datora modeļu palīdzību, ņemot vērā meteoroloģiskos vērojumus.

Šāda pētījuma rezultātā saņemtie dati nevar veidot precīzas prognozes par to, kā pieaugs liela mēroga plūdu biežums, taču iespējams, ka tas palielināsies līdz 17 reizes. "Plūdu situācija pasliktināsies tikai 2100. gadā. Jautājums ir tikai par to, cik lielā mērā tā pasliktināsies – optimistiskas prognozes nav," – raksta zinātnieks Bendžamins Hortons.

Vētra "Metjū" bija spēcīgākā Atlantijas okeānā kopš 2007. gada. Pašlaik tā dodas gar ASV dienvidaustrumu piekrasti. Haiti tā aiznesusi 877 cilvēku dzīvības.

Ziņu lente
0