Cīrihē sākas pirmā bioniskā Olimpiāde

© Sputnik / Александр Юрьев / Pāriet pie mediju bankasCīrihes ainava Švleicē. Foto no arhīva
Cīrihes ainava Švleicē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīrihē ieradušies 25 valstu pārstāvji, kuri demonstrēs manipulācijas ar bioniskajām protēzēm un kibernētiskām iekārtām, kas palīdz invalīdiem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Šodien Cīrihē sākas pirmā bioniskā Olimpiāde pasaulē, vēsta RIA Novosti

Kibatlons norit pirmo reizi vēsturē. Tās ir starptautiskas sacensības cilvēkiem, kuri izmanto tehnoloģiskas palīgiekārtas, Cīrihē ieradušies 74 sportisti no 25 valstīm. Viņi demonstrēs savas iemaņas darbā ar bioniskajām protēzēm un kibernētiskām iekārtām, kas palīdz invalīdiem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Kopumā ieplānotas sešas sacensības, kurās tiks izmantoti ekzoskeleti, neirokontrolieri, roku un kāju protēzes, elektriskie invalīdu krēsli un muskuļu stimulācijas iekārtas. Katrā nominācijā paredzētas divas balvas: viena — sportistam, otrā — robotehniskās sistēmas ražotājam.

Серена Уильямс (США). Архивное фото - Sputnik Latvija
Hakeri no Fancy Bears publicējuši jaunus WADA bāzēs atrastos dokumentus

Pirmā bioniskā Olimpiāde notiks stadionā Swiss Arena Cīrihē. Sacensību idejiskais iedvesmotājs ir Roberts Rīners, Šveices Augstākās tehniskās skolas (ETH Zurich) un Nacionālā Robotehnikas pētījumu centra (NCCR Robotics) profesors. Sacensību organizācijas komitejā strādā ārsti, robotehnikas izstrādātāji un komunikāciju speciālisti. Izveidota arī konsultatīvā padome, kurā strādā eksperti invaliditātes, robotehnikas, sporta sacensību un invalīdiem paredzēto sacensību jomās.

Plānots, ka Olimpiādi noskatīsies vismaz 5 tūkstoši cilvēku. Tiem, kuri nav paspējuši nopirkt biķetes, Šveices Augstākā tehniskā skola organizēs tiešo translāciju notikumu dienā līdzās stadionam.

Profesors Roberts Rīners aģentūrai RIA Novosti pastāstīja, ka nākotnē kibatlons notiks veselu nedēļu. Reizi četros gados notiks arī citas liela mēroga sacensības. Pie tam ik gadus tiks rīkotas nelielas sacensības kādā konkrētā jomā vai mači ar kādu noteiktu valsti. Perspektīvā gaidāma kibatlona apvienošanās ar Paralimpiskajām spēlēm.

Ziņu lente
0