Latvijas prezidents neatbalsta skolu izglītību no sešu gadu vecuma

© AFP 2023 / PETRAS MALUKAS Президент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raimonds Vējonis uzskata, ka tādā vecumā bērni vēl nav gatavi mācībām.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis neatbalsta iniciatīvu par skolas gaitu uzsākšanu no sešu gadu vecuma, aģentūrai LETA pastāstīja valsts vadītāja preses sekretārs Jānis Siksnis.

Iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija iesniedza valdībā Vispārējās izglītības likuma grozījumus, kas paredz pamatizglītību no sešu gadu vecuma. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā no 2018. gada 1. jūlija.

Raimonds Vējonis uzskata, ka daudzi bērni nav gatavi uzsākt skolas gaitas no sešu gadu vecuma. Vienlaikus, viņaprāt, nav pieļaujams, ka skolā mācās 19 gadus veci jaunieši – nepieciešams veicināt cilvēku ātrāku iziešanu darba tirgū.

"Acīmredzot ir nepieciešamas plašākas diskusijas par to, kā uzlabot mācību procesa kvalitāti, lai vidējo izglītību būtu iespējams iegūt pēc iespējas īsākā laikā," — uzskata prezidents.

Izglītības un zinātnes ministrija, iesniedzot grozījumus, paskaidroja, ka paredzamais mācību materiāls un pasniegšanas metodika atbildīs pašreizējai obligātās pirmskolas izglītības programmai sešus gadus veciem bērniem.

Nāksies pielāgoties fizioloģijai

Начало учебного года в школах - Sputnik Latvija
Eksperts: Sešgadīgu bērnu sūtīšana skolā Latvijai radīs nopietnas grūtības

Krievijas Izglītības un zinātnes ministrijas Bērnības institūta direktore Tatjana Volosoveca uzskata, ka Latvija saskarsies ar grūtībām, ja tiks pieņemts lēmums par obligātās izglītības uzsākšanu no sešu gadu vecuma.

Pedagoģe atgādināja, ka šī vecuma bērniem ir atšķirīgs smadzeņu struktūru brieduma līmenis.

"Nākas pielāgoties fizioloģijas likumiem. Sešus gadus veciem bērniem runas iemaņas nav tik attīstītas, kā septiņu gadu vecumā. Tāpat arī motoriskās funkcijas, it īpaši rokas funkcija – kad bērns mācās rakstīt, viņam ir jābūt pietiekami labi attīstītai labās rokas sīkās motorikas funkcijai labročiem. Tāpēc es pati iebilstu pret bērnu izglītošanu no sešu gadu vecuma," – paskaidroja pedagoģe.

Viņa brīdināja, ka valsti sagaida ne tikai liels darbs skolotāju kvalifikācijas celšanas jomā, bet arī mācību programmu pārstrādāšana un darbs ar vecākiem, piemēram, lai atrisinātu sāpīgus jautājumus, kas saistīti ar šāda vecuma skolēnu darba vērtējumu. Tas prasīs vērā ņemamus līdzekļus, piebilda Volosoveca.

Ziņu lente
0