Politika

Vācu politologs izskaidrojis, kāpēc politiķi no Vācijas apmeklē Maskavu

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Pāriet pie mediju bankasФлаги России и ЕС
Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas vicekanclera un ārlietu ministra vizītes mērķis ir attiecību atjaunošana ar Krieviju, tomēr pašreizējā situācijā Putina un Merkeles tikšanās netiek plānota, uzskata vācu politologs.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Vācu politologs Hanss Hennings Šrēders intervijā izdevumam Deutsche Welle paskaidrojis, kāpēc, pēc viņa domām, vācu politiķi arvien biežāk ierodas Maskavā uz pārrunām, vēsta RIA Novosti.

Piemēram, runa ir par vicekanclera Zigmāra Gabriela neseno vizīti, kurš kopā ar uzņēmēju grupu pavadīja Maskavā divas dienas – 21. un 22. septembri, kā arī par ārlietu ministra Franka Valtera Šteinmeiera un Bavārijas premjerministra Horsta Zēhofera vizīti.

Hanss Hennings Šrēders norāda, ka Gabriels un Šteinmeiers ar savām vizītēm cenšas uzlabot attiecības ar Krieviju un "zondēt situāciju". Gabriels vēlas atjaunot ekonomiskos sakarus, kas galu galā ļaus uzlabot arī politisko atmosfēru. Fakts, ka Vladimirs Putins viņu pieņem, liecina, ka "konfrontācijas fāze" ir galā un Maskava ir ieinteresēta uzturēt attiecības ar Berlīni.

Журналисты - Sputnik Latvija
Mediji par to, kāpēc ASV politiķi pārvērš Krieviju par ļaunāko ienaidnieku

Gabriela un Putina tikšanās rezultātus būs iespējams saskatīt tikai ilgtermiņa perspektīvā, uzskata Šrēders. Taču šajā posmā vicekanclera vizīte liecina, ka situācija varētu uzlaboties abās pusēs. Vienlaikus Šrēders atzīmēja, ka jautājumā par sankciju atcelšanu gan Gabriels, gan Šteinmeiers apspriež to pakāpenisku atcelšanu, kas it kā esot saistīta ar Minskas protokolu īstenošanu no Krievijas puses.

"Runa ir nevis par tūlītēju sankciju atcelšanu, bet gan savstarpējas saiknes noteikšanu starp Minskas protokolu īstenošanu un ierobežojumu atcelšanu," – paskaidroja eksperts. Savukārt tikšanās ar Bavārijas premjerministru, pēc viņa domām, bija simboliska: Krievijas prezidents sūta noteiktu politisko signālu Merkelei, uzņemot pie sevis viņas oponentu.

Latvijas Bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma RBS-70. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politiķis paskaidroja, kāpēc NATO vajadzīgs politiskais cirks pie Krievijas robežām

Pie tam ar viņu pašu Putins netiekas. Šrēders uzskata, ka "pašreizējā situācija neparedz Merkeles vizītes Maskavā vai Putina apmeklējumu Berlīnē."

Tāpat kā daudzi citi Rietumu eksperti, Šrēders par Krieviju runā Minskas protokolu kontekstā, kuri cita starpā nosaka arī bruņojuma atvilkšanu un uguns pārtraukšanu Donbasā. Jāatgādina, ka Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt ir norādījusi, ka Maskava nav iesaistīta Ukrainas iekšējā konfliktā – tā ir tikai vidutājs starp diviem naidīgajiem spēkiem.

Ziņu lente
0