Krievija apšauba ASV iespējas kontrolēt situāciju Sīrijā

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasEl Karateinas pilsēta Sīrijā. Foto no arhīva
El Karateinas pilsēta Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc starptautiskās koalīcijas aviācijas trieciena pie Deir ez Zoras Sīrijas armija zaudēja 62 karavīrus, 100 cilvēki guvuši ievainojumus, sabojātas 20 tehnikas vienības. ASV cenšas noskaidrot informāciju par uzbrukumu.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. ASV izvēlējušās dīvainu laiku triecienam pie Deir ez Zoras. Maz ticams, ka amerikaņi būtu kļūdījušies, un ar destabilizācijas pavērsienu, iespējams, cenšas slēpt, ka nekontrolē situāciju Sīrijā, — savu viedokli pauda Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins, vēsta Sputnik Igaunija.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija vēstīja, ka sestdien, 17. septembrī starptautiskās koalīcijas lidmašīnas izdarījušas četrus uzbrukumus Sīrijas karaspēkam, kas ielenca ISIS kaujiniekus Deir ez Zoras rajonā. Uzlidojumu rezultātā bojā gājuši 62 karavīri, aptuveni 100 cilvēki guvuši ievainojumus. ASV apstiprināja minētos uzlidojumus. Pentagona pārstāvji apgalvoja, ka bijuši pārliecināti: viņi uzbrukuši "Islāma valsts" pozīcijām un pārtraukuši operāciju, kad konstatēta kļūda.

Pentagona pārstāvji uzstāj, ka iepriekš brīdinājuši Krievijas spēkus par uzbrukumu un nav saņēmuši nekādus iebildumus. Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka amerikāņu karavīri nav brīdinājuši par operāciju Deir ez Zorā.

"Iespējams, šeit ir tāds pagrieziens: ar kārtējo destabilizācijas pavērsienu slēpt to, ka viņi nekontrolē situāciju. Taču tas nozīmē, ka turpmāk situācija attīstīsies vēl haotiskāk," — norādīja Čurkins pēc ANO Drošības padomes sēdes Sīrijas jautājumā.

Viņš uzsvēra, ka ASV būtu varējušas pagaidīt pāris dienas, ja patiešām būtu vēlējušās palīdzēt Sīrijas spēkiem, kas aizstāvēja Deir ez Zoru, — līdz brīdim, kad būtu stājusies spēkā mūsu vienošanās, ko 9. septembrī Ženēvā noslēdza Sergejs Lavrovs un Džons Kerijs par kopīga centra izveidi."

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Vašingtona apšauba Maskavas iespējas pildīt noslēgto vienošanos

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, vai Krievijas un ASV vienošanās par Sīriju ir izbeigta, Čurkins pavēstīja: "Nē. Kā jau es teicu, tas ir smags jautājums." Pēc viņa vārdiem, Krievija cer, ka pēc notikumiem Deir ez Zorā ASV pārliecinās Krieviju un citus partnerus par savu vēlmi panākt politisku situācijas noregulēšanu Sīrijā pēc notikumiem Deir ez Zorā.

"Labprāt paskatītos, kā reaģēs Vašingtona. Ja tas, ko šodien izdarīja vēstniece Pauersa (ASV pastāvīgā pārstāve ANO Samanta Pauersa — red.), ir kaut kāda iespējamās reakcijas pazīme, tad mums ir nopietnas nepatiksanas. Es ceru, ka viņi atradīs iespēju pārliecināt mūs un citas puses, ka viņi patiešām vēlas panākt politisku situācijas noregulēšanu Sīrijā un nopietni vēlas cīnīties ar teroristiem," — teica Čurkins.

Iepriekš Krievijas prasību sasaukt Drošības padomes ārkārtas konsultācijas pēc uzbukumiem pie Deir ez Zoras Pauersa nosauca par "cinisku un liekulīgu gājienu" un vēlāk neuzklausīja Krievijas pastāvīgā pārstāvja uzstāšanos.

Ziņu lente
0