ASV atsakās publicēt vienošanos ar Krieviju Sīrijas jautājumā

© Sputnik / Michael AlaeddinKaujinieku ieņemtie Alepo austrumu kvartāli. Foto no arhīva
Kaujinieku ieņemtie Alepo austrumu kvartāli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona atsakās sniegt sīkāku informāciju par vienošanos ar Krieviju, kas tika noslēgta 9. septembrī Ženēvā.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Krievija un ASV atcēla piektdienas vakarā ieplānoto ANO Drošības padomes sēdi Sīrijas jautājumā, jo Vašingtona ir atteikusies publicēt detalizētu informāciju par vienošanos ar Krieviju.

Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с Госсекретарем США Дж.Керри - Sputnik Latvija
ASV un Krievijas ārlietu ministri vienojušies par tālāko darbu Sīrijā

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins paziņoja, ka Vašingtona nav gatava ne iesniegt dokumentus Drošības padomei, ne arī sīkāk pastāstīt par to saturu. Viņš pauda šaubas par to, vai ANO Drošības padome izskatīs rezolūciju par Sīriju ANO klusēšanas fonā un paziņoja, ka Krievija nelūgs DP locekļus atbalstīt dokumentus, kuru saturs viņiem nav zināms.

ASV atteikšanās iemesli

ASV pārstāvis ANO norādīja, ka informācijas publiskošana varētu ietekmēt humanitārās palīdzības piegādes drošības pasākumus Sīrijā. Viņš pavēstīja, ka Vašingtona gaida aktīvu Sīrijas jautājuma apspriešanu augstākajā līmenī — nākamnedēļ pasaules valstu līderi sapulcēsies Ņujorkā, lai piedalītos ANO Ģenerālajā asamblejā,

Krievijas un ASV vienošanās Sīrijas jautājumā

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Latvija
ASV iekšpolitiskās spēles ir svarīgākas nekā globālas problēmas

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs 9. septembrī Ženēvā pieņēma Krievijas un ASV vienošanos — no pieciem dokumentiem. Puses vienojās par terorisma apkarošanas koordināciju, humanitārās palīdzības paplašināšanu, īslaicīga pamiera nostiprināšanu un apstākļu izveidi miera procesa veicināšanai.

Pēc pārrunām Lavrovs paziņoja, ka Krievija un ASV nevar publicēt dokumentus, jo tie satur nopietnu informāciju, kas varētu nokļūt tādu cilvēku rokās, kuri pacentīsies izjaukt vienošanās.

Pie tam Krievija paziņoja, ka panākto vienošanos jānostiprina ar ANO Drošības padomes rezolūciju. 16. septembrī Krievijas ārlietu ministrs sarunā ar Keriju aicināja publicēt visus dokumentus, ko ietver vienošanās.

Jaunais plāns stājās spēkā 12. septembrī. Trīs dienas vēlāk ASV administrācijas pārstāvji informēja, ka vienošanās netiek īstenota pilnībā, piemēram, jautājumā par humanitārās palīdzības piegādi.

Kāpēc Krievijas un ASV sadarbība varētu izjukt

Встреча президента РФ В.Путина с госсекретарем США Д.Керри - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pentagons vīlies par ASV Valsts departamenta "sakariem" ar Krieviju

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka Vašingtona atteiksies no sadarbības ar Maskavu, ja Sīrijā netiks pildīti galvenie noteikumi vardarbības mazināšanai un humanitārajai pieejai. Viņš paziņoja, ka Sīrijas valdība bloķē humanitāro piekļuvi, lai arī vardarbības līmenis mazinās. Baraks Obama paziņoja, ka nepieciešamas septiņas dienas ilga vardarbības mazināšanās un pastāvīga humanitārās palīdzības piegādes iespēja, lai vienošanās ar Maskavu būtu dzīvotspējīga.

Lavrova un Kerija vienošanās nosaka, ka pamieram jāilgst 48 stundas un pēc tam — vēl 5 dienas. Pēc tam darbu sāks Kopīgais izpildu centrs. Krievijas un ASV karavīriem nāksies koordinēt uzbrukumus grupējumiem, kas aizliegti Krievijā un citās valstīs.

Ziņu lente
0