Viedoklis

Kāpēc latviešu politiķus nevar dēvēt par prostitūtām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Protams, politika dzīvo uz tautas rēķina, un politiķi iztiek ar nodokļu maksātāju naudiņu. Taču pie tam viņi nebūt nevēlas pildīt jebkuru iegribu par mūsu pašu līdzekļiem. Oksana Piha cenšas noteikt, kā pareizāk dēvēt Latvijas politiķus.

Vai parunāsim par seksu? "Ko tur runāt, jāķeras klāt," – saka lietpratēji. Taču vai ir vērts? Nesen zinātnieki ir noskaidrojuši, ka optimāls sekss ilgst 7-13 minūtes. Laikam taču nav jēgas.

Nesen Ministru kabineta noteikumos pārsteigta izlasīju, ka Latvijā ar prostitūciju var nodarboties tikai telpās vismaz 100 metru attālumā no mācību iestādēm un baznīcām. Ceru, ka Latvijas likumdevēji un ministri man piedos, ja teikšu: tā ir nepārprotama funkciju dublēšana.

Lieta tāda, ka latvietim, kurš nodarbojas ar grēka lietām bīstamā tuvumā no kulta vietas, draud kārtīgs zibens spēriens no Dieviņa – labi zināms, ka Dievs nav mazais bērns un visu redz. Pie tam daudz tālāk nekā 100 metru rādiusā. 

Starp citu, no kurienes radies tāds attālums? Vai tad seksa procesā izplatās kaut kādi īpaši grēku viļņi? Tie trāpa 100 metru rādiusā, toties vienu metru tālāk jau var izdarīties pēc sirds patikas? Varbūt baznīcās uzstādīti detektori, kas darbojas tādā attālumā? Vai tomēr tas ir tikpat nosacīts faktors kā lielākā daļa mūsu valstī spēkā esošo likumu un noteikumu, kur process ir svarīgāks nekā rezultāts? Piemēru ir milzums.

Мальчик везет коляску с ребенком в лагере беженцев в Идомени, Греция - Sputnik Latvija
Kāpēc latviešus aizvaino salīdzinājums ar bēgļiem

Nu, paskatīsimies vismaz uz vienu no jaunākajiem. Tam ir grūti ticēt, taču cilvēkiem, kuri Latvijā vēlas saņemt bēgļa statusu, ir nolasītas deviņas lekcijas par iespējām sameklēt darbu Latvijā. Galu galā darbu atrada tikai viens – tagad viņš ir tulks patvēruma meklētāju centrā.

Nu, bet integrācija Latvijas sabiedrībā? Stāsti par Latvijas unikālo vēsturi un valsts valodas mācības? Vai tad patiešām kāds ticēja tam, ka tas līdzēs? Nē! Toties pats process ir ko vērts! Galu galā, nauda tam ir piešķirta un sadalīta.

Labi, bet kāpēc sarakstā minētas tikai Dievam tīkamas iestādes? Kā tad ir, pieņemsim, ar Ministru kabinetu un Saeimu? Vai būs pieklājīgi nodarboties ar prostitūciju tādu iestāžu tuvumā?

Te nu mūsu valdība ir malači – no funkciju dublēšanas viņi ir izvairījušies.

Mūsu Saeima atrodas vietā, ko burtiski ieskauj baznīcas, pavisam netālu no bīskapa rezidences. Valdība iekārtojusies iepretim pareizticīgo katedrālei. Ministru kabineta ēkā ar prostitūciju var nodarboties tikai tālākajās telpās no katedrāles, kur logi pavērsti pret "Saktu".

Protams, ticīgajiem gribas pajautāt, vai tādām iestādēm kā Saeima un Ministru kabinets klājas atrasties līdzās baznīcām? Politika un prostitūcija jau sen ir kļuvušas par īstām dvīņumāsām. "Politiskā prostitūta lobēs turīgu kungu intereses parlamentā. Ja nepieciešams, ir arī draudzenes (vesela frakcija)." (Sludinājums avīzē.)

Tiesa, mūsu politiķiem gan īsti nepiestāv prostitūtas nosaukums. Jā, politika dzīvo uz tautas rēķina, un politiķi iztiek ar nodokļu maksātāju naudiņu.

Taču pie tam viņi diemžēl parasti nevēlas pildīt jebkuru mūsu iegribu par mūsu pašu naudu. Vēl vairāk, maksājam mēs, taču mūziku pasūta viņi. 

Nesen parādījās informācija, ka nākamgad Saeimas algu saraksts pieaugs par miljonu eiro. Tādējādi tiks celts deputātu prestižs un pieaicināti jauni kadri. Aktuāls pasākums, ņemot vērā to, ka viņi visi tur vairs nav pie pirmās svaiguma kategorijas pieskaitāmi.

Подпись документов - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nodzīvot līdz algai Valsts ieņēmumu dienestā

Tad vēl ziņa par "deputātu kvotu" sadalījumu. Katru gadu tautas kalpiem tiek atvēlēta zināma summa, ko viņi var izdot darbiem savu vēlētāju labā – nokrāsot baznīcas jumtu vai nopirkt mežragu mūzikas skolai.

Izskatās gluži kā bagāta galvaspilsētas priekameita, kas ierodas dzimtajā ciemā ar dāvanām – kādam auduma gabals kleitai, kādam – ermoņikas, citam – jauna govs. Koalīcijas deputātiem, šķiet, piešķir 20 tūkstošus. Katram.

Skaidrs, ka opozīcijas deputātiem neviens naudu nedod. Ciemakukulī savējiem viņiem nākas vest ledenes un bukletus. Deputātu budžeta kvotas ir publiski atzīta korupcija, nopūšas opozicionāri.

Vai mūsu politiķi var laboties? Nesen viens latviešu publicists ierosināja viņus vismaz uz mēnesi nosēdināt pie kases supermārketā. Tomēr ir grūti noticēt, ka tāds eksperiments varētu vainagoties ar panākumiem. Parasti viņi atgriežas pie iepriekšējās nodarbes.

Ikviena tauta ir pelnījusi tādu varu, kāda to pārvalda.

Pie mums ir savas izvirtības. Izskatās, ka mēs maksājam, taču izmanto mūs, un nekāda iespēja relaksēties un gūt baudu nav gaidāma.

Tātad mūsu politiķi nav nekādas prostitūtas. Kā tad īsti viņus saukt?

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0