Latvijas robežsargi skaidro, kāpēc tiek izmantoti šaujamieroči

© REUTERS / Ints KalninsLatvijas robeža. Foto no arhīva
Latvijas robeža. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas robežsargi pie Krievijas robežas aizturēja nelegālo imigrantu grupu – vjetnamiešus un vienu Krievijas iedzīvotāju, kuri mēģinājuši nokļūt Latvijas teritorijā.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Pie Latvijas un Krievijas robežas fiksēto pārkāpumu skaits pastāvīgi pieaug, un paši pārkāpēji ir agresīvāki, vēsta LSM.lv, atsaucoties uz Ludzas robežsardzes pārvaldi.

Lielais Latvijas mūris - Sputnik Latvija
Lielais Latvijas mūris: no kā sargājamies

Piemēram, pagājušajā nedēļā netālu no Alūksnes robežsargiem nācies izmantot ieročus. Robežsargs bijis spiests ievainot kājā cilvēku, kurš nav izpildījis viņa prasību apstāties. Tiek ziņots, ka robežpārkāpēju grupā bijuši vairāki vjetnamieši un viens Krievijas iedzīvotājs.

Tomēr ieroča pielietošana pie robežas ir ārkārtas gadījums.

Latvijas un Krievijas robežsargi vēl joprojām strādā kopā: veic kopīgas apgaitas un informē viens otru par pārkāpumiem.

"Sadarbība ir, neviens to nav atcēlis. Arī turpmāk to nav plānots atcelt, jo kaimiņi ir kaimiņi, ar viņiem tik un tā ir jāstrādā kopā. Interese ir viena un tā pati — novērst un nepieļaut valsts robežas pārkāpumus un kontrabandu," — uzsvēra Ludzas robežsardzes pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Igors Geršebeks.

Ļauna statistika

Galveno Krievijas un Latvijas robežas apdraudējumu nes nelegālie imigranti. Lielākā daļa no viņiem ir Vjetnamas iedzīvotāji, kuri cenšas atrast darbu Eiropā.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Robežsardze pārbaudījusi pirmos nožogojuma kilometrus pie Latvijas un Krievijas robežas

"Šogad 8 mēnešu laikā konstatēti 26 valsts robežas pārkāpuma gadījumi. Protams, pārkāpējus mēs aizturam ne vienmēr," — pastāstīja Geršebeks.

19 gadījumos pārkāpējus izdevies aizturēt uzreiz — kopumā 124 cilvēkus. Citos gadījumos informācija par robežas pārkāpumu tiek nodota tālāk — kolēģiem Lietuvā un Polijā.

Geršebeks atzīmēja, ka Ludza ir tikai pirmais šķērslis nelegālās migrācijas ceļā.

Vienlaikus viņš pastāstīja arī par pārmaiņām nelegālo migrantu uzvedībā. Pulkvežleitnants uzsvēra, ka viņi kļūst agresīvāki.

"Ar laiku agresīvāki kļūst paši pārkāpēji. Ja iepriekš tas bija izņēmums, tad pašlaik ar to nākas sastapties aizvien biežāk — es runāju par pārkāpēju agresīvo uzvedību, nevis par ieroču lietošanu," — viņš skaidroja.

Ziņu lente
0