Aizliegts aizliegt: Viļņas mērs ievieš jaunas informatīvās zīmes

© Foto : Facebook/Remigijus ŠimašiusМэр Вильнюса в сквере возле здания самоуправления представил новые информационные знаки
Мэр Вильнюса в сквере возле здания самоуправления представил новые информационные знаки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas mērs Remigijs Šimašis ierosināja sarkanās lieguma zīmes aizvietot ar draudzīgiem zaļiem "padomiem". Viļņa vēlas kļūt par pirmo pilsētu pasaulē bez liegumiem.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Viļņas mērs Remigijs Šimašis pirmdien pie pašvaldības ēkas iepazīstināja klātesošos ar jauno iniciatīvu – viņš ierosināja atteikties no sarkanajām lieguma zīmēm, kas tiks aizvietotas ar zaļām zīmēm – "padomiem".

Savā lappusē Facebook viņš šo ideju skaidroja sīkāk.

"Viļņa kļūst par pirmo pilsētu pasaulē bez liegumiem. Tagad uzturēšanās noteikumi tiks pasniegti kā draudzīgi padomi," – viņš rakstīja. Šimašis norādīja, ka daudz informatīvāk ir redzēt nevis ar sarkanu svītru pārsvītrotu zīmi, bet gan rādītājus, kas palīdzēs apiet remontējamo ceļa vai krastmalas daļu. "Aicinu visus domāt un uzvesties brīvāk un atbildīgāk, rūpēties par mūsu pilsētu. Tas mums visiem palīdzēs dzīvot skaistāk un miermīlīgāk," – piebilda mērs.

Piemēram, zīmes "Smēķēt aizliegts" vietā parādīsies jauna "Zona bez dūmiem". Zīmes "Neaizskart", "Durvis ir slēgtas", "Aizliegts nest līdzi ēdienus un dzērienus", "Tikai pašvaldībai" un citas tiks nomainītas pret draudzīgākām zīmēm. Norādes, kas aizliedz suņu pastaigas, aizvietoas zaļas plāksnītes "Kārtīgu mājdzīvnieku zona" un "Drošas pastaigas zona", kas aicina suņu īpašniekus izturēties atbildīgi un akurāti.

© Foto : Facebook/Remigijus ŠimašiusInformācijas zīme "Pludmale mājdzīvniekiem"
Информационный знак Пляж для питомцев - Sputnik Latvija
Informācijas zīme "Pludmale mājdzīvniekiem"

Tiesa, dažas novatoriskas idejas var samulsināt gan pilsētniekus, gan tūristus. Piemēram, zīme, kurā atainots suņa siluets viļņu fonā ir jauna zīme "Pludmale mājdzīvniekiem", kurā apzīmēta īpaša suņu pludmale Viņģu parkā pie Neres upes. Savukārt burkāns glāzē apzīmē "Zonu bez alkohola". Sociālo tīklu lietotāji jau ieteica mēram dublēt paskaidrojumus angļu valodā, jo bez lietuviešu valodas zināšanām daļa attēlu nebūs saprotama.

© Foto : Facebook/Remigijus ŠimašiusInformācijas zīme "Zona bez alkohola"
Информационный знак Трезвая зона - Sputnik Latvija
Informācijas zīme "Zona bez alkohola"

Mēru lūdza atteikties arī no vārda "zona" uz zīmēm, jo tā rada asociāciju ar brīvības atņemšanas iestādēm.

Kopumā iedzīvotāji pozitīvi novērtēja jauno ideju un jau publicē mēra lappusē liegumu fotogrāfijas. Šimašis sola, ka drīzumā visas sarkanās lieguma zīmes tiks noņemtas.

Ziņu lente
0