Šadurskis: daudzas skolas tiks slēgtas

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasMācību gada sākums. Foto no arhīva
Mācību gada sākums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šajā mācību gadā 1. septembrī savas durvis neatvēra deviņas skolas, un šis process turpināsies - daudzās skolās mācās līdz 50 bērniem, bet vienā pamatskolā ir tikai divi skolēni.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. 79 Latvijas skolās ir nepietiekams bērnu skaits — mazāk nekā 50 bērni, tas nozīmē, ka šīs skolas vai tik slēgtas vai apvienotas, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Pēc viņa teiktā, piecdesmit cilvēki — tas vēl ir labi, vienā pamatskolā ir tikai divi skolēni. Būtībā šīs mācību iestādes dienas jau ir skaitītas.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka naudas izglītības sistēmā jaunā mācību gada laikā kļūs ievērojami vairāk — gada laikā finansējums pieaugs par 47 miljoniem eiro."Tikai pašu ziņā ir tas, kā šo sistēmu sakārtot," — viņš teica, — ņemot vērā arī skolotāju algas.

Skolotāju atalgojuma apmērs, pagaidām nav zināms. Tas būs skaidrs 5. septembra pusnaktī, kad tiks savadīti precīzi dati par visiem skolēniem, un būs iespējams izstrādāt precīzu tarifikāciju.

Pēc Šadurska teiktā, atalgojuma aprēķināšanas princips ļoti vienkāršs — 680 eiro par 30 stundu likmi plus dažas piemaksas.

"Labākie laiki" izglītības sistēmā sāksies, kad visas izglītības iestādes būs valsts iestādes, tad nauda sekos programmai, nevis skolniekam, norāda Šadurskis.

Taču ministrs pats nosauc šo formulu par utopisku.

Likvidācija un reorganizācija

Kopumā šogad durvis atvērs 735 pašvaldību pamata un vidusskolas. Turklāt, kā pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijā, jauno mācību gadu sāks par 20 skolas mazāk nekā gadu iepriekš, bet deviņas skolas tika slēgtas.

Likvidētas arī trīs pirmsskolas iestādes, reorganizētas 22 skolas un trīs bērnu dārzi.

Samazinājies arī pirmklasnieku skaits. Šogad pirmo reizi uz skolu devās 21 760 bērnu, bet gadu iepriekš — 22 262 skolēni.

Kopumā šogad vispārējās izglītības iestādēs sāks un turpinās mācīties 203 770 skolēnu, kas ir aptuveni par tūkstoti vairāk nekā pērn.

 

Ziņu lente
0