Nelaime nenāk viena: Krievijas paralimpieši atstādināti no 2018. gada Paralimpiādes

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasРоссийские паралимпийцы
Российские паралимпийцы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās Paralimpiskās komitejas lēmums par Krievijas izlases atstādināšanu no dalības spēlēs Riodežaneiro attiecas arī uz 2018. gada Paralimpiādi Phjončhanā.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Krievijas paralimpieši nevarēs piedalīties 2018. gada spēlēs Dienvidkorejā, teikts Paralimpiskās komitejas mājaslapā.

Starptautiskās Paralimpiskās komitejas vadītājs Filips Kreivens iepriekš paziņoja, ka komiteja pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu par Krievijas paralimpiešu atstādināšanu no 2016. gada spēlēm un Krievijas Paralimpiskās komitejas tiesību anulēšanu. KPK iesniedza apelāciju Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS) Lozannā, taču tā tika noraidīta.

Krievu paralimpieši. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Paralimpiskā komiteja pārsūdzējusi CAS spriedumu

KPK publicētajā ziņojumā norādīts, ka lēmums atstādinat krievu paralimpiešus no sacensībām pieņemts, pamatojoties uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā apgalvots, ka Krievijā darbojusies valsts vadīta dopinga sistēma.

"Šajā atskaitē KPK, tāpat kā krievu paralimpieši, nav pieminēta, izņemot nelielu diagrammu, kurā minētas 35 "pazudušas pozitīvas analīzes" (4 gadu laikā – no 2012. līdz 2015. gadam 28 paralimpiskajos sporta veidos). Ne SPK, ne CAS lēmumos nav minēti konkrēti fakti un pretenzijas pret KPK par SPK Antidopinga kodeksa un WADA Pasaules Antidopinga kodeksa nolikumu neizpildīšanu," – uzsvērts preses relīzē.

Politiķi un sportisti atbalsta paralimpiešus

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstīja, ka Krievija īpaši organizēs sacensības paralimpiešiem, ņemot vērā to, ka Krievijas izlase nav pielaista sacensībām Riodežaneiro.

Глава Паралимпийского комитета Белоруссии Олег Шепель - Sputnik Latvija
Baltkrievu paralimpietis nolēmis nest Krievijas karogu spēlēs Riodežaneiro

Savukārt Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko uzsvēra, ka lēmums par Krievijas paralimpiešu atstādināšanu ir absolūti nepamatots.

"Pirmkārt, pirmais un galvenais solis ir atbalstīt mūsu paralimpiešus. Tas tiks izdarīts. Viņi visi atrodas nometnē, daudziem bija jādodas ceļā jau šodien. Galvenais – tagad viņi ir jāatbalsta, visa komanda. To darīsim šodien. Paralēli izvērtēsim, ko iespējams darīt no juridiskā viedokļa. Tālāk jau pieņemsim lēmumu, ko darīt," – viņš teica aģentūrai "R-Sport".

Krievu paralimpietis Romans Petuškovs ierosināja sporta ierēdņiem, kuri atņēmuši Krievijas paralimpiskajai izlasei iespēju piedalīties sacensībās, vismaz vienu dienu pasēdēt invalīda ratiņos, lai saprastu, kā tas ir.

"Man trūkst vārdu. Tie ir īstākie necilvēki, — teica Petuškovs. – Būtu pamēģinājuši kaut vienu dienu ratiņos pasēdēt. Ne jau ar sportu nodarboties, tāpat pasēdēt… Krievu sportistu priekšā ir uzcelts mūris un aizcirstas durvis. Tas ir zemiski."

2012. gada vasaras Paralimpiādē Londonā Krievijas komanda izcīnīja 102 medaļas – 36 zelta, 38 sudraba un 28 bronzas medaļas. Šajā reitingā Krievija ieņēma otro vietu, piekāpjoties tikai Ķīnas paralimpiskajai izlasei.

Ziņu lente
0