Krievijas sporta ministrs norāda, ka Maklarena ziņojums ir viltots

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Pāriet pie mediju bankasKrievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko. Foto no arhīva
Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Antidopinga aģentūras komisijas vadītājs, ziņojuma autors Ričards Maklarens atteicies sniegt konkrētu Krievijas sportistu vainas pierādījumus, uzsvēra sporta ministrs.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Ričarda Maklarena ziņojums ir falsificēts un neizturēs ne mazāko kritiku, paziņoja Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko.

Neviena pierādījuma

Pasaules Antidopinga aģentūra, ņemot vērā Ričarda Maklarena ziņojumu, ieteica Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai atstādināt Krievijas izlasi no dalības Olimpiskajās spēlēs un Paralimpiādē Riodežaneiro.

"Mēs ar grūtībām saņēmām Maklarena ziņojumu, pārtulkojām. Taču pēc tam no saņemtās versijas pāris lappuses pazuda. Un mēs izpētījām atjaunoto ziņojuma variantu," — Mutko pastāstīja telekanāla "Mač TV" ēterā. Ministra vārdus citēja RIA Novosti.

"Mēs izdarījām secinājumus par ziņojumu un savu viedokli nosūtīsim WADA un SOK. Secinājām, ka tas ir falsificēts. Tā juridiskā tehnika neiztur ne mazāko kritiku," — paskaidroja Mutko.

Krievu paralimpieši. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Paralimpiskā komiteja pārsūdzējusi CAS spriedumu

Ministrs atzīmēja, ka Krievija līdz šim nav saņēmusi to personu sarakstu, kuras it kā esot iejauktas dopinga analīžu falsifikācijā, kas pieminēta ziņojumā.

"WADA neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens atteicās arī iesniegt SOK konkrētus pierādījumus par antidopinga likumdošanas pārkāpumiem Krievijas sportā," — uzsvēra politiķis.

Krievijas Sporta ministrija vērsīsies civilajās tiesās, bet ziņojuma autori, pēc Mutko vārdiem, tiks saukti pie kriminālatbildības.

"Mēs vērsīsimies arī pie Šveices kompānijas vadības, kas ražoja analīžu menzūras. Mēs vēlamies, lai viņi sniegtu publisku produkcijas vērtējumu," — piebilda ministrs.

SOK izpildkomiteja saņēma WADA ieteikumu atstādināt Krievijas atlētus no Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro un nodeva sporta federācijām tiesības noteikt, kuri sportisti var piedalīties Olimpiādē.

Rezultātā tiesības doties uz Rio nesaņēma visa Krievijas vieglatlētu izlase, izņemot tāllēcēju Darju Kļišinu, kā arī smagatlēti. Neskatoties uz ierobežoto izlases sastāvu, Krievijas olimpieši Rio izcīnīja 56 balvas un ieņēma 4. vietu neoficiālajā medaļu reitingā.

Par sportu bez politikas

WADA pārstāvji pastāvīgi kaut ko lūdz no Krievijas, piezīmēja Mutko.

"Mēs pašlaik tiekam pilnībā kontrolēti. Es ik dienas sarakstos ar WADA… Mēs taču nevaram bezgalīgi piekrist visam. Izsniedza 110 kritērijus vieglatlētiem. Strādājām, pildījām. Saka — jānomaina kultūra," — skaidroja Mutko.

Российские паралимпийцы не сдаются после отстранения от Игр в Рио - Sputnik Latvija
Video
Krievijas paralimpieši nepadodas

Pēc viņa domām, nepieciešams atbrīvoties no Antidopinga aģentūras virsvadības pasules sportā.

"Pieņemu, ka būs kaut kādi centieni diskreditēt arī šo komandu, ko mēs pašlaik godājam. Arī tas var notikt. Mēs ar to cīnīsimies jebkādām metodēm. No olimpiskās kustības viedokļa mums ir nopietns atbalsts pasules sportā. Tam nepiekrīt nozīmīgas starptautiskās federācijas, kas noskaņotas šodien pārformatēt arī WADA. WADA nedrīkst dominēt mūsu vispasaules sporta kustībā," — teica Mutko žurnālistiem.

Ministrs piebilda, ka pēdējā laikā būtiski pastiprinājusies rupja politikas iejaukšanās sportā.

"Pēdējo četru gadu laikā jūtu, ka sporta kustībā iejaucas politika un valsts iestādes. To mēs redzam futbolā (nesenie notikumi FIFA), kad viena valsts iejaucas sabiedriskās struktūras darbībā," — atgādināja ministrs.

Viņš pavēstīja, ka visas šīs sankcijas sākušas darboties sportā. "Bet sports taču ir ģimene. Viņus nevajag dzīt prom, ir jāapsēžas visiem kopā. Ja rodas problēma, izslēgsim to, kā, piemēram, smagajā atlētikā. Politikas rupja iejaukšanās sportā ir neredzēta," — uzsvēra Krievijas sporta ministrs. \

Ziņu lente
0