Saeimas deputāts aicina Latvijas varas iestādes runāt krieviski

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Andrejs Kļementjevs uzskata, ka lielai daļai iedzīvotāju saprotamāk un ērtāk ir runāt krievu valodā.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Latvijas varas iestādes varētu sekot ASV vēstniecības piemēram un izmantot saziņā krievu valodu, intervijā aģentūrai RIA Novosti paziņoja Saeimas deputāts Andrejs Kļementjevs.

Pagājušajā nedēļā ASV vēstniecība Latvijā sāka sociālajos tīklos sazināties ar valsts iedzīvotājiem arī krievu valodā. Toreiz diplomātiskās misijas pārstāvji atzīmēja, ka ASV vēstniecības visā pasaulē regulāri publicē sociālajos tīklos informāciju konkrētajā valstī izplatītākajās valodās.

Andrejs Kļementjevs uzskata, ka amerikāņu vēstniecības piemēram varētu sekot gan pašvaldību, gan izpildu varas iestādes.

"Totāli aizliedzot valodu, ko par savu dzimto uzskata ievērojama vietējo iedzīvotāju daļa, ne vienmēr izdodas sniegt informāciju visiem Latvijas iedzīvotājiem. Turklāt vēl, ņemot vērā to, cik liels ir Latvijā strādājošo ārvalstnieku skaits, nāksies visu dublēt arī angļu valodā," — norādīja Kļementjevs.

Latvijas un ASV karogs - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pielauzis ASV vēstniecību mazāk runāt krieviski

Jāpiebilst, ka vakar Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs vēstīja, ka ASV vēstniecība pēc viņa lūguma koriģēs krievu valodas lietojumu sociālajos tīklos. Ārlietu ministrs ir pārliecināts, ka informācijas parādīšanās latviešu un krievu valodā vienā publikācijā izskatās kā saziņa divās oficiālajās valodās, taču Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai vienai valodai.

Augusta sākumā Valsts valodas centrs piesprieda sodu Rīgas mēram Nilam Ušakovam 140 eiro apmērā par krievu valodas lietošanu tīklā Facebook, jo Rīgas dome sociālajos tīklos publicē informāciju vairākās valodās. Ušakovs paskaidroja, ka sodu nemaksās. Tā vietā viņš plāno vērsties tiesā.

Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda 40% valsts iedzīvotāju. Aptuveni 250 tūkstoši valsts iedzīvotāju ir nepilsoņi — valsts pastāvīgie iedzīvotāji ar ierobežotām tiesībām. Piemēram, viņi nevar piedalīties vēlēšanās, kā arī ieņemt noteiktus amatus valsts sektorā.

Ziņu lente
0