Banku skaits samazinās, jo cilvēki dodas projām

© Sputnik / Oksana DzadanVecrīgas ainava. Foto no arhīva
Vecrīgas ainava. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš 2008. gada Latvijas tirgu pametušas daudzas bankas, un šī tendence saglabāsies, kamēr vien Latvijas iedzīvotāji dosies uz ārvalstīm, pastāstīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Latvijā un Baltijā kopumā demogrāfiskās tendences ir negatīvas. Tā rezultātā ierobežojas ekonomikas izaugsme. Ja uzņēmumu skaits nepieaug, ja iedzīvotāju skaits samazinās, samazinās arī banku skaits, intervijā Latvijas radio pastāstīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Банк Nordea - Sputnik Latvija
Nordea un DNB gatavojas izveidot vadošo banku Baltijā

Viņš atgādināja, ka bankas ir ekonomikas spogulis. Baltijas valstu ekonomikas ierobežotais potenciāls ietekmē banku iespējas augt un pelnīt. Bankas nevar celt savu biznesu bez cilvēkiem un uzņēmumiem, — viņa vārdus citēja LETA.

Īpašu uzmanību Mārtiņš Bičevskis pievērsa divu lielu banku — DNB un Nordea — plāniem apvienoties. Banku sektorā mainīsies konkurence, un eksperts izteica pārliecību, ka tas ir lielisks jaunums klientiem.

"Otra ļoti laba ziņa tirgum ir tas, ka apvienotā banka kļūs par Baltijas banku, uzskata Bičevskis. Viņš skaidroja, ka pašlaik "DNB banka" un "Nordea" pēc būtības ir Skandināvu banku filiāles Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kuras izpilda biznesa plānu, ko izlemj Skandināvijā. Taču jaunā banka būs īsta Baltijas banka, kas liek cerēt, ka banka ļoti nopietni domās par inovācijām un attīstību," — pskaidroja Bičevskis.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB banka" noslēdza vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu banku Baltijā ar spēcīgām Skandināvijas valstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks noslēgts 2017. gada 2. ceturksnī, bet līdz tā noslēgšanas brīdim abas bankas darbosies atsevišķi kā konkurējoši uzņēmumi.

Nordea pārstāvji uzsver, ka abas bankas papildinās viena otras darbību — Nordea savas darbības laikā ir ieņēmusi stabilu vietu lielo uzņēmumu segmentā, bet DNB specializējās mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas jomā. Apvienojot abus šos segmentus, Baltijas valstīs parādīsies liela banka, kas spēs piedāvāt saviem klientiem plašu un pieejamu pakalpojumu sortimentu.

Jaunā banka būs plašāk pieejama, ar izdevīgu ģeogrāfisko stāvokli, ņemot vērā Nordea spēcīgās pozīcijas Igaunijā un DNB — Lietuvā, kā arī vienlīdz stabilo vietu Latvijas tirgū, teikts banku ziņojumā par plānoto apvienošanos.

Jaunā banka, kas parādīsies pēc Nordea un DNB apvienošanās, būs otrā lielākā banka Baltijā. Tās kredītportfeļa apjoms sastādīs 13 miljardus eiro, bet ieguldījumu apmērs — 8 miljardus eiro.

 

Ziņu lente
0