Politika

Zilupes mērs nav izturējis valodas pārbaudi

© Latvian Foreign MinistryДиалектный атлас латышского языка
Диалектный атлас латышского языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts Valodas centrs atzīst, ka Zilupes mērs Oļegs Agafonovs nepārvalda latviešu valodu pietiekami augstā līmenī. Tagad viņam nāksies pieteikties kursiem un nokārtot eksāmenu atkārtoti.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Zilupes mēra Oļega Agafonova ("Latgales partija") valsts valodas zināšanu pārbaude tika sākta pēc sižeta LTV raidījumā De facto – žurnālistiem radās iespaids, ka viņa valsts valodas zināšanas nav pietiekamas. VVC inspekcija, kas ieradās Zilupē, apstiprināja šīs aizdomas un atzina, ka Agafonovs nepārvalda latviešu valodu līmenī, kas nepieciešams domes priekšsēdētājam, vēsta LETA.

Valsts Valodas centrs paziņoja, ka pārbaudi inspektoriem izdevies veikt tikai pēc vairākām nesekmīgām vizītēm Zilupē. 18. augustā tika sastādīts protokols par administratīvo pārkāpumu, un mēneša laikā tiks pieņemts lēmums.

Телепрограмма De Facto LTV на экране монитора - Sputnik Latvija
Televīzija apsūdz Zilupes mēru par sliktām latviešu valodas zināšanām

Oļegs Agafonovs nav vienīgais politiķis, kurš interesē Valsts Valodas centru. Iepriekš tika pārbaudītas Daugavpils pilsētas domes deputātu Vladislava Bojaruna (Latgales partija), Jurija Zaiceva ("Daugavpils atdzimšana") un Aleksandra Samarina ("Saskaņas centrs) latviešu valodas s prasmes. Inspektori atzina, ka viņu valsts valodas zināšanas nav pietiekamas.

Deputātiem tika uzlikts par pienākumu apgūt latviešu valodu saskaņā ar prasībām. Pašvaldība katram deputātam piešķīra 2300 eiro kursiem. Nesen šādu summu valsts valodas kursiem Daudgavpils dome piešķīra arī deputātam Viktoram Pučkem ("Alternatīva").

Vēlāk Valsts Valodas centra inspektori pieņēma eksāmenu, taču Vladislavs Bojaruns to nenokārtoja. Tagad Valsts Valodas centrs ir gatavs vērsties tiesā ar lūgumu atņemt Bojarunam deputāta mandātu. Līdzīgā situācijā nonāca Balvu novada domes deputāts Ivans Baranovs ("Saskaņas centrs"), kurš pēc kursiem nenokārtoja Valsts Valodas centra inspektoru pārbaudi, un Balvu rajona tiesa apmierināja prasību par Baranova mandāta anulēšanu. Tomēr Baranovs ir iesniedzis kasācijas sūdzību un joprojām pilda deputāta pienākumus.

Valsts Valodas centrs turpina pārbaudes. Tomēr Saeima pirmajā lasījumā ir apstiprinājusi grozījumus likumā par pilsētas un novada domes deputātu statusu, kas paredz, ka turpmāk deputāti, kuru valsts valodas zināšanas tiks atzītas par nepietiekamām, latviešu valodas zināšanas uzlabos uz sava rēķina.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē
Ziņu lente
0