Lielā politika: Merkele apmeklēs Igauniju, Baidens - Latviju

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasVācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augustā Vācijas kanclere Angela Merkele pirmo reizi kopš 2008. gada dosies oficiālā vizītē uz Igauniju, bet ASV viceprezidents Džo Baidens jau rīt ieradīsies Latvijā. Sputnik nolēma apjautāties Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas institūta direktoram Aleksejam Gromiko, kā izskaidrojama Rietumu pēkšņā interese par Baltijas valstīm.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik, Marija Šeludjakova. Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizīte Igaunijā atbilst Eiropas Savienības kopējai politiskajai līnijai, kuras mērķis ir spiediens uz Krieviju pēc notikumiem Ukrainā, Sputnik pastāstīja politologs Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas institūta direktors Aleksejs Gromiko.

Savukārt ASV viceprezidenta Džo Baidena gaidāmo vizīti eksperti ārpolitikas jautājumos un politologi uzskata par nepārprotamu ASV politiskā atbalsta signālu Baltijas valstīm, kas īpaši svarīgs pēc NATO samita Varšavā.

Merkeles interese par Igauniju ir saistīta ar Krieviju

Neoficiāli dati liecina, ka Merkele varētu apmeklēt Igauniju 24.-25. augustā un tikties ar valsts premjerministru Tāvi Reivasu. Pēdējo reizi Merkele ieradās Igaunijā 2008. gadā.

"Merkeles vizīte Tallinā diezin vai varētu radīt neizpratni. Tā atbilst Vācijas — vārdos nenosauktā ekonomiskā un nu jau daudzējādā ziņā arī politiskā līdera — augošajai politiskajai lomai Eiropas Savienībā. Vēl vairāk, tā atbilst Vācijas aktīvajai darbībai, īstenojot spiedienu uz Krieviju sakarā ar notikumiem Ukrainā," — uzsvēra Aleksejs Gromiko.

Merkele vēlas atgriezties pie pirmsankciju attiecībām ar Maskavu - Sputnik Latvija
Video
Merkele vēlas atgriezties pie "pirmsankciju" attiecībām ar Maskavu

"Merkele jau ilgus gadus nav bijusi Igaunijā, taču pašlaik īpašu uzmanību Baltijas valstīm velta gan ES, gan NATO. Tikai iemesli ir dažādi, — turpināja politologs. — Grūti teikt, cik lielā mērā valstis saskaņoja šo vizīšu termiņus, taču ASV un Vācijas — ES politiskā līdera — uzmanība pret Baltijas valstīm, kuras pēdējā laikā demonstrē visspilgtāk izteikto pret Krieviju vērsto viedokli, ir viegli izskaidrojama. Tā atbilst Krievijas un Rietumu pašreizējo attiecību loģikai."

Iepriekšējā Merkeles vizīte Igaunijā notika 2008. gadā. Tolaik viņa tikās ar valsts vadītāju Tomasu Hendriku Ilvesu. Sarunā īpaša uzmanība tika veltīta situācijai Kaukāzā. 8. augustā Gruzija izvērsa karadarbību Dienvidosetijā un apšaudīja neatzītās republikas galvaspilsētu Chinvalu.

Baidens apspriedīs drošības jautājumus

Baltijā ieradīsies arī ASV viceprezidents Džo Baidens. Gaidāmas viņa tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem un uzruna šo valstu iedzīvotājiem.

Британский флаг на фоне Биг-Бена в Лондоне - Sputnik Latvija
Mamikins: Latvija varētu kļūt par ES donoru pēc Brexit

Džo Baidena vizītes mērķis — dot nepārprotamu drošības signālu Latvijai un visai Baltijai, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" pastāstīja ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita.

Viņa norādīja, ka Baidens atgādinās par Baltijas valstu suverenitātes stabilitāti, teritoriālo vienotību un neatkarību. Viceprezidents runās par ASV saistībām, ko nosaka NATO līguma 5. punkts.

Baidens pārstāv ASV Demokrātisko partiju, viceprezidenta posteni ieņem no 2009. gada. Līdz šim Latvijas amatpersonas ar Baidenu tikās tikai ārvalstu vizītēs. 2014. gadā Baidens apmeklēja Lietuvu. 2011. gadā toreizējais Latvijas prezidents Valdis Zatlers Vašingtonā pasniedza Baidenam II pakāpes Trīs zvaigžņu ordeni.

Ziņu lente
0