IeM pacels algas un pabeigs sienu uz robežas ar Krieviju

CC BY-SA 2.0 / Juris Vīgulis, Saeimas Kanceleja / Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto no arhīva
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis uzskata, ka valdības lēmums palielināt iekšlietu sistēmas finansējumu piesaistīs vēl vairāk interesentu kļūt par policistiem vai robežsargiem. Plānots, ka izdosies noturēt arī IeVP sistēmas darbiniekus.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Pašlaik aptuveni 120 vietām policijā pieteikušies 480 pretendentu. Citiem vārdiem sakot, uz vienu vietu pretendē četri cilvēki, pastāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Pēc ministra teiktā, policijā un robežsardzē, situācija mainās uz labo pusi. Bet, ņemot vērā vakardienas valdības lēmumu par papildus finansējuma piešķiršanu tieši iekšlietu iestāžu darbinieku algām, profesijas prestižs pieaugs vēl vairāk.

Латвийский пограничный столб - Sputnik Latvija
Kozlovskis vēlas uzcelt nožogojumu arī pie Baltkrievijas robežas

Pateicoties šim lēmumam, iekšlietu sistēmas darbinieku algas varētu palielināt līdz 100 eiro mēnesī atkarībā no darba apjoma, atbildības līmeņa un citiem kritērijiem. Kozlovskis norādīja, ka dažiem alga tiks paaugstināta vēl vairāk, bet būs arī tādi, kuru pielikums būs mazāk par 100 eiro.

Robeža, cīņa pret terorismu un algas

Atbilstoši valdības lēmumam nākamgad Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un ieslodzījuma vietu amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm darba samaksas reformas pabeigšanai tiks atvēlēti gandrīz 30 miljoni eiro. Kopumā valdība atbalstījusi trīs galvenās iekšlietu sistēmas prioritātes — austrumu robežas nostiprināšana, cīņa pret terorismu un darba samaksas reformas pabeigšana.

Силы обороны Эстонии совместно с союзниками НАТО во время военных учений Весенний шторм - Sputnik Latvija
The Washington Post: pie Krievijas un Baltijas robežām rit gatavošanās karam

Robežas nostiprināšanai bija piešķirti aptuveni septiņi miljoni eiro, kas ļaus turpināt būvēt sienu uz Latvijas — Krievijas robežas, kā arī palielināt robežsargu skaitu par 30 darbiniekiem. Tāpat var tikt uzsākti sagatavošanās darbi līdzīgas sienas ierīkošanai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

Cīņai pret terorismu Drošības policijai tika piešķirti aptuveni trīs miljoni eiro. Nauda vajadzīga analītiskā darbā attīstīšanai un nepieciešamo speciālistu piesaistīšanai, jo, kā teica Kozlovskis, "draudu līmenis pasaulē ievērojami pieaudzis".

Tiks pabeigta jaunā samaksas sistēma Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tā esot nepieciešama, lai noturētu darbiniekus un motivēt viņus. Latvijas iedzīvotāji ne īpaši vēlas strādāt cietumos. Darba samaksas sistēmas reformu solīja darbiniekiem vēl šā gada janvārī.

Pēdējais vārds paliek Saeimai

Pie Latvijas un Krievijas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā siena nav tāda kā Berlīnē

Šobrīd nav zināms, par cik konkrēti vidēji pacelsies policistu, ugunsdzēsēju, robežsargu un cietumu sistēmas darbinieku atalgojumi. Valdībai vēl jāsagatavo normatīvie akti, kuros tas būs norādīts. Taču skaidrs, ka alga būs atkarīga no amatpersonu kvalifikācijas un citiem parametriem, uzsvēra Kozlovskis.

Pēc viņa teiktā, algas iekšlietu sistēmā nevar salīdzināt ar privāto sektoru, tomēr iekšlietu sistēmas darbinieku sociālais nodrošinājums nesastāv tikai no "plikas algas". Ir daudz jāņem vērā, tai skaitā bezmaksas medicīnisko aprūpi un izdienu pensijas.

" Atalgojuma sistēmas reformas pabeigšana ir signāls iekšlietu nozares darbiniekiem, ka šī prioritāte nepalika uz papīra. Jautājums, protams, ir, kā lems Saeimā, tāpēc es ceru, ka deputāti nerediģēs iekšējās drošības sadaļu, " — uzsvēra Rihards Kozlovskis.

 

Ziņu lente
0