Latvijas peldēšanas federācijā briest vadības maiņa

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasОлимпиада 2016. Плавание. Пятый день
Олимпиада 2016. Плавание. Пятый день - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trenera vietā uz olimpiādi devies Latvijas peldēšanas federācijas vadītājs Kaspars Pone. Federācijas biedri vēlas viņa atlaišanu, Pone atbild uz apsūdzībām un ieteic visiem mācīties peldēt.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Latvijas Peldēšanas federācijas locekļi (LPF) parakstīja vēstuli ar lūgumu sasaukt federācijas biedru kopsapulci, kurā vēlas panākt pašreizējā LPF vadītāja Kaspara Pones demisiju, ziņo LETA.

Bijušais LPF viceprezidents Jānis Dzenis norādīja, ka Pones ieguldījums federācijas darbā ir nenozīmīgs, daudz vairāk organizācijas un sporta attīstībai padarījuši LPF ģenerālsekretārs Aivars Platonovs un federācijas locekļi. Pēc Dzeņa teiktā, neapmierinātība ar Pones darbu pastāv jau ilgu laiku, bet pēdējo dienu notikumi kļuvuši par "pēdējo pilienu".

Олимпиада 2016. Плавание. Пятый день - Sputnik Latvija
Asaru pilns baseins: Latvijas rekords un Lietuvas vilšanās

Tas nozīmē ne tikai to, ka Latvijas peldētāji nav ieguvuši medaļas, galu galā to negaidīja nedz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers, kurš pareģojis izlasei sešas medaļas, nedz bukmeikeri. Todien, kad peldētāja Aļona Ribakova pārspēja Latvijas rekordu Olimpiskajā baseinā, tur nebija viņas trenera Germana Jakubovska: viņa vietā uz Rio devās Kaspars Pone.

Izglītības un zinātnes ministrija jau pieprasīja skaidrojumu no Latvijas Olimpiskās komitejas sakarā ar Pones braucienu uz Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro.

Šodien LPF mājaslapā parādījās vēstule, kurā Pone atbild uz apsūdzībām. Pēc viņa teiktā, saskaņā ar Federācijas lēmumu LOK bija iesniegts saraksts piecu cilvēku sastāvā, tajā bija divi sportisti (Uvis Kalniņš, Aļona Ribakova), viens komandas pārstāvis (LPF prezidents Kaspars Pone) un divi treneri (Deivs Kolinss, Germans Jakubovskis). LOK apstiprināja šo sarakstu.

Pats Pone, pēc viņa teiktā, līdz pēdējam bija pārliecināts, ka Jakubovskis brauks uz Rio, un ka LOK kārto viņa braucienu. Jebkurā gadījumā, viņaprāt, Jakubovska klātbūtne nebija obligāta, jo cits treneris, Deivs Kolinss, sniedza Ribakovai nepieciešamo atbalstu. Turklāt uzsvēra Pone, pati Ribakova olimpiskajās spēlēs iekļuva pamatojoties uz LPF Valdes piešķirto olimpiskās solidaritātes vietu, nevis saviem rezultātiem, jo Latvijas sieviešu reitingā sportiste atrodas tikai trešajā vietā un atlases periodā nav spējusi izpildīt B kvalifikācijas normatīvu, kas šogad izdevās citām 8 sportistēm. (neviens no Latvijas peldētājiem nav izpildījis olimpiskos normatīvus, bet valstij tika piešķirta kvota uz diviem dalībniekiem, un uz Rio devās Ribakova un Kalniņš).

СПУТНИК_Как делают олимпийские медали для ОИ-2016 в Рио-де-Жанейро - Sputnik Latvija
Video
Kā taisa olimpiskās medaļas Olimpiskajām spēlēm -2016 Riodežaneiro

Pēc viņa teiktā, federācijas prezidenta klātbūtne Olimpiskajās spēlēs ir būtiska, jo tā ļauj konsultēties ar FINA vadītāju (Starptautiskā peldēšanas federācija), tai skaitā sakarā ar FINA programmu Swimming for All – Swimming for Life, kuras ietvaros plānots mācīt bērnus peldēt. Pēc Pones teiktā, Latvijā ik gadu noslīkst aptuveni 200 cilvēku, tāpēc šī programma ir ļoti svarīga. Tāpat viņš strādā pie tā, lai Rīgā tiktu uzņemts FINA pasaules kausa posms.

Turklāt Pone atgādināja, ka sabiedrībai nav zināmi Federācijas noteikumi un ka LPF locekļi nesaņem atalgojumu, bet pašas federācijas budžets ir tikai 10% no nepieciešamā (Izglītības ministrija piešķīra LPF 21 000 eiro gadā).

Paziņojumā presei, ko publicē Lsm.lv, Pone paziņojis, ka tieši LOK nav nodrošinājis Jakubovska ierašanās Rio, un ka LOK vadītājs Aldons Vrubļevskis līdz pēdējam brīdim apgalvoja, ka treneris būšot Rio 10. augustā.

Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis radio Baltkom tiešajā ēterā paziņoja, ka Latvijas peldētāju pavadošām personām bija atvēlētas tikai divas vietas, nevis piecas, kā apgalvo Pone, un tieši Pone nebija iekļāvis treneru sarakstā.

Ziņu lente
0