Latvijā joprojām aug Krievijas kanālu reitingi

© Sputnik / AlexTikhomirovПрямой эфир на телеканале "Россия"
Прямой эфир на телеканале Россия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas telekanālu segmentā veiktais pētījums liecina, ka Krievijas televīzijas popularitāte vietējo iedzīvotāju vidū joprojām aug. Starp populārākajiem ir Pirmais Baltijas kanāls un NTV Mir Baltic.

RĪGA, 12. augusts – Sputnik. Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju skatās krievu telekanālus, — liecina statistikas dati, uz kuriem atsaucas Lsm.lv.

Jūlijā īpaši populāri skatītāju vidū bija Pirmais Baltijas kanāls un NTV Mir Baltic.

Televīzijas kanāla Rossija RTR ēka.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesa atteikusies atjaunot kanāla "Rossia RTR" retranslāciju

"Tas nav Krievijas kanāls, kā tiek uzskatīts un kā stāsta prese. Visiem zināms, ka jūlijā notika Laimas Vaikules koncertu sērija. Es uzskatu, ka translāciju no Dzintaru koncertzāles skatījās gan krievu, gan latviešu skatītāji. Man šķiet, viņu reitingu jūlijā palielināja tieši Vaikule ar saviem koncertiem," – pastāstīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekle Dace Ķezbere.

Viņa piebilda, ka Pirmais Baltijas kanāls reģistrēts Latvijā, bet NTV Mir Baltic – Eiropas Savienībā.

Nekā bīstama

Ķezbere šajā situācijā nesaskata neko bīstamu.

"Vasarā Latvijas televīzija, tāpat kā TV3 un LNT vienmēr palaiž atvaļinājumā savas topa pārraides un programmā parādās raidījumi no arhīva. Es šeit nesaskatu nekādu īpašu iemeslu bažām," – viņa atgādināja.

Viņas viedoklim piekrīt arī Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka.

"Tas rada skatītāju ieradumu pārslēgt pogu. Arī nākotnē pret latviešu kanāliem lojāli skatītāji vēros, kas notiek citos kanālos. Vai ir pamats satraukumam? Es uzskatu, ka ne. Rudenī, kad LTV, TV3, LNT un citi kanāli sāks ražot savu produkciju, šī situācija nedaudz mainīsies," – viņa ir pārliecināta.

Telekanāla studija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva atteikusies no kanālu NTV un RTR ierobežojumiem

Vienlaikus eksperti atzīst, ka vietējo auditoriju Latvijas mediju telpā iespējams noturēt, ja skatītājiem tiks piedāvāts tads pats saturs, kā Krievijas TV, tātad kvalitatīvi seriāli un izklaides programmas.

Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs izvēlēts Roberts Putnis uzskata, ka valstij vajadzētu palielināt latviešu mediju finansējumu.

"Tas ir vienīgais, ko mēs, demokrātiska valsts, varam darīt, lai mūsu Latvijas sabiedrība varētu savā starpā sazināties ar Latvijas mediju starpniecību un nevajadzētu pāriet pie ārzemju formāta," – viņš paskaidroja.
Viņš piebilda, ka sabiedrisko mediju atbalstam ir jāpalielina valsts subsīdijas par 8 miljoniem eiro.

Vienlaikus, kā iepriekš paziņoja mediju kompānijas MTG TV Latvia vadītāja Baiba Zūzena, Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji arvien retāk sāk skatīties vietējos telekanālus. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka valsts televīzijas stāvoklis ir visbēdīgākais.

Ziņu lente
0