Tiesa atteikusies atjaunot kanāla "Rossia RTR" retranslāciju

© Sputnik / AlexTikhomirovTelevīzijas kanāla "Rossija RTR" ēka.Foto no arhīva
Televīzijas kanāla Rossija RTR ēka.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neveiksmīgi beidzās Latvijas politiķa un sabiedriskā darbinieka Jāņa Kuzina mēģinājums atjaunot bloķēta telekanāla retranslāciju.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Rīgas Administratīvā rajona tiesa atteicās izskatīt bijušā Jūrmalas domes deputāta Jāņa Kuzina iesniegumu. Tiesībsargs centās apstrīdēt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu uz pusgadu ierobežot telekanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijas teritorijā.

Российский журналист Андрей Кондрашов в студии программы Вести - Sputnik Latvija
Andrejs Kondrašovs: Latvija atzīst savu zaudējumu

Aizliegums retranslēt Krievijas telekanālu Latvijā stājās spēkā 12. aprīlī. Jānis Kuzins savā iesniegumā tiesai norādīja, ka tas ir viņa patērētāju tiesību pārkāpums, taču tiesas sniegtajā atbildē teikts, ka viņš kā patērētājs nevar būt atzīts par cietušo – šādu statusu iespējams piešķirt tikai pašam telekanālam vai organizācijai, kura nodarbojas ar "Rossija RTR" telekanāla retranslāciju Latvijā. Tikai šīs organizācijas var pārsūdzēt NEPLP lēmumu.

Neskatoties uz to, Jānis Kuzins padoties negrasās. Bijušais deputāts paskaidroja, ka vēlas apstrīdēt šo atbildi — iesniegt apelāciju Augstākās tiesas Senātā, kurā pieprasīs atzīt viņu, kā patērētāju, par cietušo. Ja arī šī instance atteiks Kuzinam, viņš ar iesniegumu vērsīsies Eiropas tiesā Luksemburgā.

7. aprīlī Latvijas NEPLP pieņēma lēmumu aizliegt "Rossija RTR" telekanāla raidījumu translāciju Latvijas teritorijā uz sešiem mēnešiem pēc televīzijas kanāla 2015. gada 6. jūlija un 2016. gada 18. un 19. janvāra raidījumu satura izpētes. Eksperti konstatējuši tajos aspektus, kas pārkāpj Likumu par elektroniskiem plašsaziņas līdzekļiem un naida kurināšanas pazīmes. Padomes aizliegums stājās spēkā 12. aprīlī. 2014. gadā saistībā ar notikumiem Ukrainā kanāla "Rossija RTR" retranslācija Latvijā jau tika apturētā uz trim mēnešiem. Tolaik NEPLP nolēma, ka kanāls izplatījis informāciju ar "kara propagandas" pazīmēm.

Tomēr pat valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka propagandisku kanālu slēgšana nav pareizākā pretdarbības metode.

"Neesam totalitāra valsts vai Krievija, kur, ja kaut kas nepatīk, uzreiz slēdzam. Pirmkārt, jābūt efektīviem līdzekļiem, kā atmaskojam tās muļķības, kuras tiek tiražētas medijos par Latviju. Pašiem vairāk jāstrādā ar informācijas sniegšanu tai sabiedrības daļai, kura ir šaubīga savos uzskatos. Ja cilvēki dzīvo pierobežā un viņiem pat nav iespējas skatīties Latvijas televīziju, lai vispār saprastu, kas ir premjers un prezidents, tad ir grūti pārmest šiem cilvēkiem, ka viņi kaut ko nezina," — teica valsts vadītājs.

Ziņu lente
0