Turcijas vēstnieks Krievijā informē par krīzes izbeigšanos valstu attiecībās

© Sputnik / Алексей ДружининПосол Турции в РФ Умит Ярдым
Посол Турции в РФ Умит Ярдым - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas vēstnieks Krievijā Umits Jardims komentēja Krievijas un Turcijas turpmākās attiecības inkformācijas aģentūras "Rossija segodņa" preses konferencē. "Varam uzskatīt, ka krīze ir pārvarēta," – viņš norādīja.

RĪGA, 12. augusts – Sputnik. Turcijas vēstnieks Krievijā Umits Jardims uzskata, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas valsts vadītāja Redžepa Erdogana nesenā tikšanās Sanktpēterburgā ir pielikusi punktu politiskajai krīzei valstu attiecībās.

"Varam uzskatīt, ka krīze ir pārvarēta. Prezidentu tikšanās 9. augustā ļaus uzlabot attiecības, un pēc pusgada Krievijas un Turcijas attiecības būs labākas, nekā bija pirms krīzes," – ir pārliecināts diplomāts.

Abu valstu prezidenti ir parādījuši visai pasaulei diplomātijas paraugu, — uzsvēra Umits Jardims.

"Demonstrēta politiskā griba pārvarēt smagu krīzi. Būtu labi, ja citi pasaules līderi rastu sevī spēkus rīkoties tāpat kā Vladimirs Putins un Redžeps Erdogans. Daudzšķautņaina diplomātija apliecina saprāta uzvaru pār emocijām," – atzīmēja vēstnieks.

Krievijas un Turcijas valstu vadītāju V.Putina un R.Erdogana tikšanās Sanktpēterburgā - Sputnik Latvija
Putins uzņēma Erdoganu Sanktpēterburgā

Neskatoties uz to, ka jau iespējams runāt par konkrētiem rezultātiem, kas sasniegti pārrunu gaitā, piemēram, par embargo atcelšanu lauksaimniecībā, Krievijas tūristu atgriešanos Turcijas kūrortos, joprojām ir jāatrisina vairāki jautājumi, piemēram, Sīrijas problēma. "Mūsu viedokļu plaknes bieži vien atšķiras, taču mēs esam apņēmušies neatlikt domstarpības uz ilgu laiku. 9. augustā mēs izveidojām politiskā dialoga platformu," – pastāstīja Umits Jardims.

Uz jautājumu par Ankaras reakciju uz teroristu sarakstiem, ko iesniedza Ramzans Kadirovs, vēstnieks uzsvēra, ka Turcijai bijis zināms, kādi noziedzīgie elementi uzturējušies tās teritorijā, pirms uz tiem norādījis Čečenijas līderis.

"Mēs aktīvi cīnāmies ar terorismu – tas ir izdzīvošanas jautājums. Turcija ir visvairāk cietusi no dažādas piederības teroristu darbībām. Mēs nepārtraukti cīnāmies, neskatoties uz kaut kādiem sarakstiem," – apliecināja vēstnieks.

Krievija – stratēģiskais partneris

Turcija ir NATO dalībvalsts, taču uzskata Krieviju par stratēģisko partneri.

Встреча президентов России и Турции В. Путина и Р. Эрдогана в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Jauna lappuse Krievijas un Turcijas attiecībās

"Visas runas par to, ka mēs varam izstāties no Alianses, ir tikai spekulācijas. NATO nekādā veidā nevar ierobežot mūsu kontaktus ar citām valstīm. Savienotās Valstis nenorāda, ar ko mums kontaktēties, ar ko – ne. Ankaras ārpolitika ir neatkarīga. Esmu pārliecināts, ka mēs daudz ko paveiksim sadarbībā ar Krieviju. Krievu un turku tautas vienmēr bijušas draudzīgas, lai kāda būtu krīze abu valstu valdībās. Prezidents Vladimirs Putins un Redžeps Erdogans ne  vienu reizi vien ir norādījuši, ka politikai nav nekāda sakara ar tautu draudzību. Daudzi centās īslaicīgo krīzi un naidīgumu izmantot savās interesēs, taču mūsu uzdevums ir veidot vajadzīgās nostādnes, pastāstīt par milzīgajām politiskajām priekšrocībām, ko nesīs partnerattiecības. Attiecības pasliktinājās, un tagad ir jādara viss iespējamais, lai sakari atjaunotos, ir jāatgūst mēnešiem ilgais kontaktu trūkums," – stāstīja Umits Jardims. "9. augustā mēs patiešām sākām rakstīt jaunu lappusi mūsu attiecību vēsturē," – viņs teica noslēgumā.

9. augustā Sanktpēterburgā notika Krievijas un Turcijas prezidentu Vladimira Putina un Tajipa Erdogana tikšanās – pirmā pēc krīzes iestāšanās valstu attiecībās. Pārrunu galvenais rezultāts – Maskavas un Ankaras attiecību atjaunošanās pēc Krievijas bumbvedēja Su-24 traģiskās bojāejas.

Ziņu lente
0