Virkne ES valstu plāno izveidot aliansi, kas pretosies stingras taupības politikai

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasES karogs. Foto no arhīva
ES karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas, Itālijas, Spānijas, Portugāles, Grieķijas, Kipras un Maltas samits ieplānots 9. septembrī Atēnās, samitā tiks apspriestas kopīgās problēmas un mērķi.

RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Eiropas dienvidu valstis — Francija, Itālija, Spānija, Grieķija, Portugāle, Kipra un Malta — varētu izveidot "Eiropas Dienvidu aliansi" ar mērķi atcelt ES stingro budžeta taupīšanas politiku, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz informācijas portālu EurActiv.

Referendums Lielbritānijā par izstāšanos no ES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas Savienība izirst, Eirāzija integrējas

Eiropas Savienībā pastāv Stabilitātes un izaugsmes pakts, kas ierobežo katras valsts budžeta deficītu līdz 3% no tās IKP. Ja valsts pārsniedz šo slieksni, ES ievieš piespiedu deficīta samazināšanas procedūru un nosaka termiņu problēmu novēršanai. Piespiedu budžeta deficīta samazināšana var būt sāpīga valstij, jo tā ved pie budžeta izdevumu un ekonomiskās aktivitātes samazināšanas, kā arī pie iespējama bezdarba pieauguma.

Saskaņā ar EurActiv datiem, plānots, ka ES dienvidu valstu samits notiks 9. septembrī Atēnās. "Grieķijas valdība uzaicinājusi piecu ES valstu līderus, ieskaitot Franciju, Itāliju un Spāniju, ar mērķi izveidot stratēģisku aliansi pret "stingras taupības politiku," — raksta EurActiv, paziņojot, ka tikšanos varēs apmeklēt arī Malta.

Jūnijā ES samitā laikā Briselē Grieķijas un Itālijas premjerministri Aleksis Ciprs un Mateo Renci jau apsprieda iespēju izveidot "Eiropas dienvidu aliansi" ekonomiskās izaugsmes un nodarbinātības izaugsmes atbalstam, raksta portāls un atgādina, ka iepriekš Ciprs sadarbībā ar Portugāles premjeru Antoniu Koštu pauduši savu viedokli par to, ka budžeta ekonomijas stingras taupības politika ir nepareiza. Šķiet, raksta EurActiv, šo viedokli atbalsta arī Francijas prezidents Fransuā Olands.

Savukārt interneta laikraksts Iefimerida norāda, ka Dienvideiropas valstīm ir kopīgas problēmas un mērķi. Eiropas dienvidu iedzīvotāji cietuši eksperimentā ar stingru budžeta ekonomiju, pēc suverēnā parāda krīzes, viņi pārsvarā cieš no migrantu plūsmas, turpretī Centrāleiropas un Ziemeļeiropas valstis vai nu slēdz savas robežas, vai atsakās pieņemt bēgļus, raksta izdevums.

Paredzams, ka šo valstu līderi aicinās uzsākt diskusiju par izmaiņām politikā un lūgs Eiropu attīstīt ekonomikas izaugsmi un nodarbinātību.

 

Ziņu lente
0