Ģenerālis Kolmakovs: desanta brālībai robežu nav

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasПарадные расчеты десантников на генеральной репетиции военного парада
Парадные расчеты десантников на генеральной репетиции военного парада - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik gadus 2. augustā tiek atzīmēta Gaisa desanta karaspēku diena – svētkos tiek atzīti desantnieku nopelni valsts aizsardzības un drošības sekmēšanas uzdevumu risināšanā.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Gandrīz miljons visu gadagājumu desantnieku dažādās valstīs svin 86. GDK gadadienu. Vienībās un armijas daļās notiek desantnieku un sportistu izpletņlēcēju paraugdemonstrējumi un svētku koncerti. Vairāk nekā 80 apgabalos Krievijā un ārzemēs pilsoņi godā veterānus un svin tautas svētkus. "Zilās beretes" sveica Aleksandrs Kolmakovs, Krievijas Gaisa desanta karaspēku bijušais komandieris.

"Visai desantnieku brālībai NVS valstu un Krievijas teritorijā vēlu izjust gandarījumu par nopietnajiem darbiem, ko karaspēks paveicis pēdējā laikā," – teica ģenerālpulkvedis Aleksandrs Kolmakovs.

Viņš atzīmēja, ka noskaņojums karaspēkos ir lielisks, tauta viņus mīl, un bruņotie spēki saņem jaunu tehniku.

Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Pleskavas desantnieki – diplomātisks arguments

"Mēs esam pacēluši Gaisa desanta karaspēku līmeni nebijušā augstumā. Lielisku noskaņojumu visu vecumu desantniekiem, veterāniem, topošajiem desantniekiem, viņu ģimenes locekļiem un visiem, kam ir kāda saikne ar GDK. Es gribētu, lai GDK slava augtu augumā," – uzsvēra Kolmakovs. Bijušais GDK komandieris atgādināja, ka mūsdienās visos "karstajos punktos" tiek izmantoti Gaisa desanta karaspēki.

"Viņu mobilitāte ļauj reaģēt uz draudiem Krievijas robežu tuvumā un Krievijas teritorijā "tiešsaistes režīmā." Visi pasākumi, kas saistīti ar Krievijas bruņoto aizsardzību, ir saistīti ar GDK," – apliecināja ģenerālpulkvedis.

Viņš piebilda, ka nav iespējams ne salīdzināt GDK to dibināšanas laikā un mūsdienās. Bruņojuma līmeņa un cīņasspējas ziņā mūsdienu gaisa desanta karaspēki ir ievērojami labāki, taču, tāpat kā to dibināšanas gados, viņus vieno neiedomājams patriotisms.

"Desanta brālībai robežu nav. Izveidota Starptautiskā desantnieku savienība, kas apvieno cilvēkus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ir izbraukuši ārpus Krievijas teritorijas. Visi uztur sakarus, desanta brālība nav sagraujama," – pauda pārliecību Kolmakovs.

Arbūzi un strūklakas

Plaši zināms, ka ik gadus 2. augustā strūklakas Maskavā ir īpaši populāras desantnieku vidū. Tautā 2. augusts ir Iļjas diena, un valda uzskats, ka tā ir pēdējā diena, kad var peldēties ūdenskrātuvēs. "Zilo berešu" aprindās valda uzskats, ka seno tradīciju pārkāpt nav labi.

Savukārt tradīcija ēst arbūzus GDK dienā dzimusi 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā pēc padomju karaspēka izvešanas no Afganistānas. Daudzi desantnieki dienesta laikā GDK dienu svinēja ar arbūziem.

Ziņu lente
0