Igaunija atteikusies no ASV dāvātajām lidmašīnām

© Bill WordSherpa C-23B. Foto no arhīva
Sherpa C-23B. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Gaisa kara spēku lēmumu atteikties no divām Lielbritānijā ražotajām lidmašīnām Sherpa C-23B+ ietekmēja vairāki faktori: lidmašīnu lietošanas ekonomiskā lietderība, kā arī kara transporta lidmašīnu tehniskās īpašības.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Igaunijas Gaisa kara spēkiem pašlaik nav nepieciešamas transporta lidmašīnas Sherpa C-23B+, ko ASV piedāvāja bez atlīdzības nodot Igaunijai, informē portāls rus.err.ee.

Par lidmašīnu Sherpa C-23B+ pieņemšanu Igaunijas Bruņotie spēki vēstīja 2014. gada decembrī. Tika plānots, ka transporta lidmašīnas Sherpa aizvietos padomju laikos ražotās An-2, kas tiek izmantotas pašlaik. Lidmašīnas bija paredzēts nogādāt valstī līdz 2015. gada beigām, un līdz tam amerikāņu karavīriem bija jāsniedz instruktāžas igauņu pilotiem un tehniķiem.

Taču pēc rūpīgas analīzes valsts GKS nolēma atteikties no ASV dāvanas.

"Analīzē tika ņemti vērā vairāki faktori: no gaisa kara spēku vajadzībām un tehniskajiem rādītājiem un beidzot ar ekonomiskajiem apsvērumiem," — vēstīja Aizsardzības spēku Galvenā štāba preses sekretārs Rolands Murofs.

Trieciena lidmašīna A-10 - Sputnik Latvija
Igaunijā ieradīsies astoņas lidmašīnas A-10 no ASV

Lidmašīnas Sherpa C-23B+ ražo Lielbritānijas kompānija Shorts Brothers, kas pieder firmai Bombardier Aerospace. ASV GKS šīs lidmašīnas izmantoja no 1985. gada. Sherpa C-23B+ var uzņemt trīs ekipāžas locekļus un līdz 36 pasažierus. Lidaparāta maksimālais ātrums — 468 km/h, lidojuma tālums — 1900 km.

Vieglās transporta lidmašīnas Igaunijas GKS izmanto gaisa cīņas taktisko paņēmienu apgūšanai, apskates lidojumiem, medicīniskās evakuācijas gadījumos, gaisa desanta nogādei un citiem mērķiem.

Ziņu lente
0