Igaunijā ieradīsies astoņas lidmašīnas A-10 no ASV

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmdien Emari kara bāzē ieradīsies astoņas kara lidmašīnas A-10 no ASV. Igaunijā tās uzturēsies vairāk nekā divas nedēļas.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Lidmašīnas A-10 pieder pie ASV 303. iznīcinātāju eskadriļas, kas dislocēta Vaitmena aviobāzē Misūri štatā. Domājams, lidmašīnas uzturēsies Igaunijā līdz 8. augustam, ziņo Igaunijas GKS preses sekretārs Alats Lātss.

"Mācības līdzinās pērnruden notikušajiem manevriem — darba dienās lidmašīnas no Emari dosies uz Aizsardzības spēku centrālo poligonu, kur notiks treniņi šaušanā no borta lielgabaliem un treniņa bumbu nomešana," — pastāstīja Lātss.

Viņš pavēstīja, ka lidmašīnas var izmantot pikēšanas manevrus, un šādā gadījumā Aizsardzības spēki iepriekš informēs iedzīvotājus. "Lidmašīna C-17, kas ceturtdien no Emari devās uz Tallinu, lai uzpildītu degvielu, jau iepriekš nogādāja Emari gaidāmās vienības ekipējumu un daļu servisa komandas locekļu," — piebilda Lātss.

Piemērots cīņai pret partizāniem

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Stoltenbergs: Krievija ir mūsu lielākais un spēcīgākais kaimiņš

А-10 lieliski parādīja savas iespējas Persijas līča karā, kur tā nodarīja ievērojamu kaitējumu Irākas transporta konvojiem, neskatoties uz to, ka GKS sākotnēji nevēlējās sūtīt šīs lidmašīnas uz minēto kara zonu, raksta portāls InoSMI.ru. А-10 tika izmantotas arī karā Irākā un Afganistānā, turklāt nesen tā piedalījās cīņā pret ISIS. Šodien A-10 reti iznīcina tankus, taču lidmašīna ir izrādijusies ļoti efektīva cīņā pret partizāniem, pateicoties nelielajam ātrumam un spējai ilgu laiku planēt gaisā.

Kopš 80. gadiem ASV GKS ir vairākkārt centušies atteikties no A-10. Kara lidotāji apgalvo, ka šī lidmašīna ir viegli ievainojama gaisa kaujā un daudzfunkcionālie iznīcinātāji un bumbvedēji (no F-16 līdz F-35) var izpildīt A-10 uzdevumus daudz efektīvāk un bez īpaša riska. Sašutušie A-10 piloti, sauszemes vienības un ASV kongress iebilst pret šiem apgalvojumiem.

Ziņu lente
0