Atjaunot amatā un atstādināt: Tālis Kravalis atgriežas VID

© Foto : gorod.lvTālis Kravalis. Foto no arhīva
Tālis Kravalis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Muitas pārvaldes priekšnieks, kurš, atstādināts no amata, palaida garām korupcijas skandālu VID, ir nolēmis atgriezties iepriekšējā darba vietā. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola tam ir piekritusi, taču apsolīja atsākt visas pret viņu ierosinātās disciplinārās lietas.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Bijušais Muitas pārvaldes priekšnieks Tālis Kravalis ir panācis iespēju atgriezties darba vietā, taču tagad no jauna "augšāmcelsies" arī pret viņu ierosinātā disciplinārā lieta.

Служба государственных доходов Латвии - Sputnik Latvija
Muita izlēmusi: galvenais muitnieks atlaists no darba

Tālis Kravalis tika atstādināts no amata jau pērnruden. Oficiālais pamatojums — problēmas ES tranzīta normu ieviešanas jautājumos. Patiesībā pret viņu bija ierosinātas vairākas disciplinārās lietas un pat viena krimināllieta. Klīda baumas, ka tieši Kravalis ir bijis tas augstu stāvošais ierēdnis, kam 2012. gadā lielu kukuli deva muitas Kriminālās pārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs. 

1. martā toreizējā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone atstādināja viņu no amata, paskaidrojot, ka Kravalim beigusies augstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam un viņš nav lūdzis to pagarināt. 7. martā tika pārtraukta pret Kravali ierosinātā disciplinārā lieta atbilstoši Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 34. panta 1. daļai.

Itin drīz VID sākās korupcijas skandāls, kura rezultātā par negodīgu darbu aizdomās turētie darbinieki tika pārcelti amatos uz citām struktūrām, bet Finanšu un Muitas policijas pārvaldes tika apvienotas Nodokļu policijas pārvaldē. Pēc tam posteni pameta Pētersone, paskaidrojot, ka pret viņu rit nomelnošanas kampaņa.

Работа таможенной службы - Sputnik Latvija
VID ģenerāldirektore ierosina atlaist negodīgus darbiniekus

Un te nu Kravalis paziņoja, ka laikā, kad viņš atlaists no darba, pieejas termiņš valsts noslēpumam vēl nav beidzies, tāpēc viņš jāatjauno iepriekšējā amatā. Satversmes aizsardzības birojs apstiprināja, ka atlaišanas brīdī viņam izsniegtā pieeja nav bijusi anulēta.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola uzdeva VID pieņemt Kravali atpakaļ darbā, taču ar kādu niansi. Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likums nosaka, ka pret ierēdni ierosinātā disciplinārā lieta tiek atjaunota, ja viņš no jauna stājas valsts dienestā un kopš atstādīšanās brīža pagājuši mazāk nekā divi gadi.

Šodien Reizniece-Ozola LTV raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja par sekojošu rīcības modeli: Kravalis tiks atjaunots amatā, jo februāra beigās viņš atlaists no darba kļūdaina iemesla dēļ, taču vienlaikus tiks atjaunotas pret viņu ierosinātās disciplinārās lietas, un, iespējams, viņš tiks atstādināts no amata.

Ziņu lente
0