Bulgārija neapmierināta ar Krievijas lidmašīnām virs Melnās jūras

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПилотажная группа "Русские витязи"
Пилотажная группа Русские витязи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bulgārija ir pievienojusies Baltijas valstu protestiem sakarā ar Krievijas lidmašīnu lidojumiem, tikai šoreiz runa ir par Melno jūru. Neskatoties uz to, NATO vēl joprojām nav izskatījusi Somijas prezidenta ierosinājumu, kas ļautu izvairīties no tamlīdzīgiem konfliktiem.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Bulgārija paziņojusi, ka Krievijas lidmašīnas pārkāpušas NATO gaisa telpu virs Melnās jūras un pieprasa paskaidrojumus.

24. jūlijā telekanāla Nova TV ēterā Bulgārijas aizsardzības ministrs Nikolajs Nenčevs paziņoja, ka pagājušajā mēnesī krievu kara lidmašīnas četras reizes ar izslēgtiem transponderiem ielidojušas "Bulgārijas atbildības zonā NATO gaisa telpā" un Bulgārija pieprasa Maskavas paskaidrojumus.

Истребитель F-15 Eagle на военной авиабазе в Лиелварде - Sputnik Latvija
Krievija gaida NATO atbildi par "Nīnistes plānu"

Nākamajā dienā Krievijas Aizsardzības ministrija noraidīja Bulgārijas AM vadītāja paziņojumu. Krievijas Gaisa kosmiskie spēki (GKS) lido virs Melnās jūras akvatorijas, taču to maršruti atbilst starptautiskās gaisa telpas lietošanas noteikumiem. 

Iepriekš NATO jau vairākkārt ir ziņojusi par Krievijas GKS bīstamajām darbībām Baltijas jūras gaisa telpā. Lai izvairītos no tamlīdzīgiem konfliktiem Somijas prezidents Sauli Nīniste ierosināja Krievijas valsts vadītājam Vladimiram Putinam vienoties par iespēju aizliegt lidojumus virs Baltijas jūras ar izslēgtām identifikācijas iekārtām. Putins šim ierosinājumam piekrita. 

"Atgādināšu, ka virs Baltijas jūras ar izslēgtām identifikācijas iekārtām lido ne tikai Krievijas lidmašīnas, bet arī visu NATO valstu lidmašīnas. NATO valstu lidojumu skaits virs Baltijas jūras šādā režīmā divkārt pārsniedz Krievijas aviācijas lidojumu efektivitāti. Tā nav mūsu izdoma, tā ir statistika. Mēs piekrītam Somijas prezidentam," – paziņoja Putins.

Tā saucamais "Nīnistes plāns" tika iesniegts Krievijas un NATO Padomes sēdē, taču alianses atbilde joprojām nav saņemta. 13. jūlijā preses konferencē pēc Krievijas un NATO Padomes sēdes Stoltenbergs pavēstīja, ka sabiedrotie rūpīgi iepazīsies ar Krievijas ierosinājumu aviācijas drošības sekmēšanai Baltijas jūrā un cer, ka Krievija savu iniciatīvu paskaidros sīkāk.

Ziņu lente
0