Lietuvieši nesekmīgi meklē Latvijā vakcīnu pret meningokoku infekciju

© Sputnik / Николай Хижняк / Pāriet pie mediju bankasВакцинация против гриппа
Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā meningokoku infekcijas rezultātā miruši četri bērni, un lietuvieši meklē vakcīnu Latvijā, taču arī šeit tās nav. Jāpiebilst, ka pagājšnedēļ Lietuvā tika atcelts rīkojums par bērnu vispārēju vakcināciju.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Pēc tam, kad gada pirmajos mēnešos Lietuvā meningokoku infekcijas rezultātā miruši četri bērni, valstī beigušies vakcīnu krājumi, un tagad lietuvieši meklē glābiņu Latvijā, raksta BNN.

Meningokoka infekcija izplatās, piemēram, runājot, šķaudot un klepojot. Infekcija iedarbojas uz nervu sistēmu, cieš virsnieru dziedzeri un citi orgāni. Parasti pieaugušie retāk saslimst ar meningokoku, taču maziem bērniem vēl nav izveidojusies stabila imunitāte, tāpēc slimība notiek smagākā formā, iespējams pat letāls iznākums.

Kompānijas Tallink Silja prāmis  Silja Symphony. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Epidēmija uz prāmja

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā paskaidroja, ka slimība var sākties pēkšņi un vecāki var pat neapzināties, cik tā ir nopietna, jo sākotnēji tā ir līdzīga parastam vīrusam vai saaukstēšanās gadījumam.

Pērn bērnu slimnīcā nonākuši četri bērni, kam uzstādīta šī diagnoze. Viņi visi ir izārstēti, taču nebija vakcinēti, jo vakcīna pret meningokoka infekciju nav obligāta. Vakcīnas Latvijā izmaksā aptuveni 20 eiro. Pašlaik BNN rīcībā esošā informācija liecina, ka slimnīcā šādas vakcīnas nav, tās nav arī poliklīnikā Veselības centrs 4 un Latvijas Infektoloģijas centrā. Vakcīnas derīguma termiņš ir ierobežots, tāpēc lielu krājumu izveide nav piemērota.

Mājas cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Āfrikas cūku mēris Igaunijā: vīruss konstatēts fermā ar 4000 cūkām

Atbildīgās iestādes informē, ka pērn Latvijā bija nopirktas 405 vakcīnas, bet pirms tam – 112 vienreizējās lietošanas pakas. Šogad slimība konstatēta četriem cilvēkiem, pagātnē – septiņiem, bet agrāk konstatēti tikai daži saslimšanas gadījumi. Neviens no tiem nav beidzies ar slimnieka nāvi.

Lietuvā pirms diviem gadiem, toreizējais Lietuvas veselības ministrs, pašreizējais eirokomisārs veselības aprūpes jautājumos Vītenis Povils Andrjukaitis izdeva rīkojumu par bērnu vispārēju vakcināciju. Šo lēmumu viņš paskaidroja ar to, ka vispārējā vakcinācija radīs drošus apstākļus bērniem bērnudārzos un skolas, kā arī palīdzēs likvidēt tādas infekciju slimības kā poliomielīts un masalas.

Galu galā vecāki – pošu pretinieki sāka vākt parakstus petīcijai un vērsās tiesā. Pagājušajā nedēļā Lietuvas Administratīvā tiesa nolēma, ka veselības ministra 2014. gadā izdotais rīkojums, kas liedz pieņemt bērnu dārzos bērnus bez potēm, neatbilst tiesisko aktu hierarhijai.

Ziņu lente
0