Londona nesaskata Krievijas un NATO Pamatakta pārkāpumus

© Sputnik / Михаил Палинчак / Pāriet pie mediju bankasФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons uzskata, ka rotācijas formāts attaisno vērienīgāko NATO spēku paplašināšanos kopš aukstā kara laikiem.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons norādīja, ka četru NATO bataljonu dislokācija Austrumeiropā un Baltijas valstīs pēc rotācijas principa nepārkāpj Krievijas un Ziemeļatlantijas alianses noslēgtā Pamatakta noteikumus.

Krievijas un NATO attiecības regulē 1997. gadā parakstītais Pamatakts. Tā pamatā ir tēze, ka drošība šajā Eiropas reģionā tiks sekmēta nevis ar militārā potenciāla nostiprināšanas, bet gan ar militārās ieturētības pasākumu palīdzību, turklāt bez ievērojamu bruņoto spēku pastāvīgas dislokācijas.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
NATO paplašināšanās uz austrumiem: gribētos jau gan

NATO samitā Varšavā tika pieņemts lēmums no nākamā gada izvietot Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā militāro spēku bataljonus. Alianse izlēma, ka četru minēto valstu teritorijā dislocētos bataljonus veidos Kanāda (Latvijā),Vācija (Lietuvā),Lielbritānija (Igaunijā) un ASV (Polijā). NATO klātbūtnes paplašināšanās reģionā ir ievērojamākā kopš aukstā kara gadiem.

"Četru bataljonu dislokācijas formāts atbilstoši rotācijas principam nepārkāpj Krievijas un NATO pamata vienošanās," – paskaidroja Fellons, uzstājoties parlamentā. 

Krievijas valdība jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka alianses militārā aktivitāte pie valsts robežām ir nepieļaujama. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicināja NATO atteikties no konfrontācijas un saprātīgi pieņemt lēmumus, kas grauj stratēģisko spēku līdzsvaru Eiropā. Viņš uzsvēra, ka Krievijas valdība atbildēs uz visiem faktoriem, kas apdraud tās nacionālo drošību.

Ziņu lente
0