Samita rezultāti: iespējams, NATO darbībai drīzumā tiks pielikts punkts

© AP Photo / Virginia MayoNATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs NATO samitā Varšavā
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs NATO samitā Varšavā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti izsaka viedokli par to, kā pārveidosies Krievijas un alianses attiecības, ņemot vērā jaunās reālijas.

RīGA, 15. jūlijs – Sputnik. Aleksejs Muhins, Politiskās informācijas centra ģenerāldirektors uzskata, ka līdz gada beigām Ukraina varētu iestāties Ziemeļatlantijas aliansē. Viņš norādīja, ka šim nolūkam, domājams, tiks mainīti NATO statūti.

"Es gribētu izcelt acīmredzamu simptomu – rietumu politiķi samitā lutināja Petro Porošenko un lika saprast, ka Ukraina līdz šim brīdim ir "iemīļotais klients", kam tiks sniegts atbalsts,"  — norādīja eksperts.

Саммит НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
Krievijas un NATO Padomē netiekas domubiedri

Šai prognozei kategoriski nepiekrita NVS valstu institūta direktora vietnieks Vladimirs Jevsejevs: "Netiek apspriests pat jautājums par Gruzijas iestāšanos, kur nu vēl par Ukrainu. Neviens neies par to karot, neviens necentīsies atgūt Donbasu. Krievija tiek iesaistīta bruņošanās sacensībās."

"Tā ir iebiedēšanas politika, — uzskata eksperts. – Tomēr mums nav jāatbild simetriski. Lai pretotos NATO plāniem, vajadzīgs noteiktu veidu ieroču pārsvars. Militārās infrastruktūras izveide ir ilgstošs process, tāpat kā tā likvidācija. Sācies ilgstošas konfrontācijas periods, kas varētu ilgs aptuveni 10 gadus. Krievijas un ASV attiecības nebūs briesmīgas, taču nekad vairs nebūs tādas, kādas tās bija pirms maidana – ne ekonomiskajā, ne arī politiskajā sfērā. Spriedze var pakāpeniski samazināties nākamā gada pavasarī, kad pie varas nāks jaunā administrācija."

Панорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды - Sputnik Latvija
Bijušā armijas pilsētiņa Skrundā var kļūt par NATO poligonu

"Šajos apstākļos NATO rīcība ir jāuztver mierīgi, — piebilda eksperts. – NATO samita rezultāti varēja būt sliktāki."

Varšavas samits ir noslēdzis lappusi NATO attīstības vēsturē, uzskata Stratēģiskā vērtējuma un prognožu centra ģenerāldirektors Sergejs Griņajevs.

"Šodien Eiropa vairs nav tāda, kāda tā bija pirms dažiem gadiem. Lielbritānijas izstāšanās nosaka ES stingrus ierobežojumus. Ne velti Vācija iepazīstināja ar savu militāro doktrīnu samita norises laikā. Valsts nepārprotami ziņo, ka Vācijai ir savas intereses, tostarp arī ārpus NATO. Mēs atrodamies uz vispasaules drošības sistēmas globālu izmaiņu sliekšņa, un Krievija varētu ierosināt tās pārveido. NATO – aukstā kara rudiments tuvāko gadu laikā varētu pārtraukt savu pastāvēšanu, jo globālo spēka centru intereses atrodas tālu ārpus Ziemeļatlantijas reģiona robežām," – secināja eksperts.

Ziņu lente
0