Turcijas valdība slēgusi ASV aviobāzi

© AP Photo / Emrah GurelIndžirlikas kara bāzei Turcijā. Foto no arhīva
Indžirlikas kara bāzei Turcijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc militārā apvērsuma mēģinājuma Turcijā valdība aizturēja vairākus karavīrus ASV aviobāzē Indžirlikā. Pašlaik bāzei atslēgta elektroenerģijas padeve, aviācijas uzbrukumi "Islāma valsts" grupējumiem ir apturēti.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Indžirlikas kara bāzei Turcijā atslēgta elekroenerģijas padeve, vietējās varas iestādes slēgušas pieeju bāzei, informē RIA Novosti, atsaucoties uz CNN.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Erdogans atstājis Stambulu

"ASV konsulāta Turcijā sniegtā informācija liecina, ka vietējās varas iestādes slēgušas pieeju aviācijas bāzei Indžirlikā. Pārtraukta elektroenerģijas padeve bāzei, un konsulāts aicina Amerikas pilsoņus neapmeklēt aviobāzi līdz brīdim, kad tā atjaunos normālu darba režīmu," – teikts ziņojumā CNN vietnē.

Sestdien valsts ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu paziņoja, ka Indžirlikas aviobāzē aizturēti vairāki karavīri, kuri aktīvi piedalījušies apvērsuma mēģinājumā Turcijā.

Čavušoglu uzsvēra, ka Turcija turpinās cīņu pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" kopā ar ASV vadīto koalīciju, kad noslēgsies izmeklēšanas operācija aviobāzē.

Jautāts par islāma sludinātāja Fethullaha Gulēna piekritēju iespējamo līdzdalību apvērsuma mēģinājumā, Čavušoglu paskaidroja: viņš "nepārprotami licis saprast" ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam, ka viņi ir saistīti ar piektdienas nakts notikumiem, taču jautājums par Gulēna izdošanu Turcijai nav apspriests.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Erdogans nav kļuvis par Suleimanu Lielisko

Sarunā ar Turcijas ārlietu ministru ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka jebkāda informācija par ASV saikni ar militārā apvērsuma mēģinājumu Turcijā ir melīga un kaitē abu valstu attiecībām.

"Viņš lika saprast, ka ASV ir gatavas sniegt palīdzību Turcijas varas iestādēm izmeklēšanas gaitā, taču atzīmēja, ka publiskas insinuācijas vai apgalvojumi par jebkādu ASV lomu apvērsuma mēģinājumā ir melīgi un kaitē divpusējām attiecībām," – teikts ASV Valsts departamenta ziņojumā.

Kerijs aicinājis Turcijas Ārlietu ministrijas vadītāju notikuma apstākļu izmeklēšanā izturēties savaldīgi.

Pašlaik Indžirlikas bāzei pārtraukta enerģijas padeve un piekļuve tai ir slēgta. ASV ir apturējušas aviācijas uzbrukumus teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts", ņemot vērā to, ka Turcijas gaisa telpa ir slēgta. Aviobāzē Adanas provincē dislocētas starptautiskās koalīcijas valstu lidmašīnas, kas piedalās operācijā pret ISIS.

Piektdienas vakarā Turcijas valdība informēja par militāra apvērsuma mēģinājumu valstī. Savukārt bruņoto spēku komandieru grupa ziņoja, ka vara valstī ir pārgājusi viņu rokās. Sestdienas rītā dumpinieki sāka padoties. Turcijas valdība paziņoja, ka puča mēģinājums ir izgāzies. Turcijas tiesībsargi jau ir arestējuši 2,8 tūkstošus cilvēku, tostarp arī augstāko un vidējo dienesta pakāpju armijas komandierus. Jaunākā informācija liecina, ka valsts apvērsuma mēģinājuma rezultātā dzīvības zaudējuši 265 cilvēki.

Ziņu lente
0