Baltijas valstis joprojām dala vēl nesaņemtu Rail Baltica peļņu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas platuma sliežu dzelzceļa projektu Rail Baltica bremzē savstarpējas nesaskaņas starp partneriem. Baltijas valstu transporta un komunikāciju ministri vienojas par to, kā un kurš finansēs ceļu.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Lietuvas Transporta un komunikāciju ministrs cer, ka Baltijas valstis vēl šomēnes varētu galīgi vienoties par to, kā tiks finansēts Eiropas platuma sliežu dzelzceļa projekts Rail Baltica. Kaut gan kolēģiem-ministriem izdevās vienoties par PVN sadalīšanu par būvdarbiem, galīgā finansējuma shēma vēl nav noteikta, vēsta Sputnik Igaunija.

Поезд в Латвии на вокзале - Sputnik Latvija
Rail Baltica: strīdus ceļš

"Kas attiecas uz finansēšanas shēmu, man liekas, ka jūlija laikā mēs precīzi noskaidrosim kritērijus tā, lai šie kritēriji būtu pieņemami visām trim valstīm," — pastāstījis aģentūrai BNS Lietuvas ministrs Rimantas Sinkevičius.

Pēc viņa teiktā, PVN direktīva neizmainīsies, tomēr projekta finansēšanas tehnisko aspektu jautājumi palika nerisināti. Piemēram, ja konkursus izsludina un darbus apmaksa kopuzņēmums  RB Rail, faktiski tam vajadzētu segt arī to daļu izdevumu, par kuriem ir atbildīgi projekta dalībnieki, nevis ES fondi. Bet tas nav iespējams, jo pašai kompānijai nav naudas.

"Ja projektu īstenotu RB Rail, tad tas meklētu līdzfinansēšanu. (ES) varētu to finansēt no dalībvalstu budžetiem  vai (pašas dalībvalstis) no valsts dzelzceļa uzņēmumu līdzekļiem. Mēs par to vēl diskutējam, un skaidras sapratnes pagaidām nav,” — teica ministrs.

Baltijas valstis apmēram pusgada laikā nespēja vienoties par to, kā sadalīt Rail Baltica līdzekļus. Lietuva pauda bažas, ka ja visus pasūtījumus veiks Latvijā reģistrētais kopuzņēmums RB Rail, tad PVN arī paliks Latvijā. Lietuva vēlējās, lai nodoklis par tās teritorijā veiktiem darbiem paliktu valstī, nevis pie kaimiņiem.

Projekta Rail Baltica darbiem Lietuvas teritorijā Eiropas Komisija pērn piešķīrusi 106 miljonus eiro, bet šogad — vēl gandrīz 191 miljonu eiro. Projekta turpmākais finansējums, pēc skeptiķu viedokļa, var tikt pārtraukts Lielbritānijas izstāšanos dēļ no ES, kuras ieguldījums Savienības Kasē bija aptuveni 8 miljardi eiro. Visas trīs Baltijas valstis šobrīd saņem no Briseles vairāk naudas, nekā iegulda.

Rail Baltica projekta kopējās izmaksas — jaunas sliedes būvēšana ar visiem saistītajiem blakus izdevumiem ir 4 miljardi eiro – to lielāko daļu nodrošina ES fondi. Rail Baltica veido stratēģiskā transporta Ziemeļjūra — Baltija koridora daļu.

Baltijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Baltijas dzelzceļš

 

Ziņu lente
0