Politika

Vējonis: NATO bataljoni Baltijā nepārkāpj Krievijas un NATO Pamataktu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля
Саммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianses bataljona grupu dislokācija Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā nepārkāpj Krievijas un NATO Pamataktu, informēja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Četru NATO bataljonu dislokācija Polijā un Baltijas valstīs nepārkāpj Krievijas un NATO Pamataktu un Krieviju neapdraud, NATO samitā Varšavā pavēstīja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

"Krievijas militārā aktivitāte ir spiedusi pieņemt lēmumu par sabiedroto karaspēku dislokāciju Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā, lai demonstrētu solidaritāti NATO valstu starpā. Šis lēmums nekādā veidā nepārkāpj Krievijas un NATO Pamataktu," – Latvijas valsts vadītāja teikto citēja RIA Novosti.

Šo lēmumu nekādā veidā nav iespējams uzskatīt par Krievijas apdraudējumu, viņš piebilda.

Саммит НАТО открывается в Варшаве 8 июля - Sputnik Latvija
Līdzināšanās uz austrumiem: startē NATO samits Varšavā

Politiķis informēja, ka Latvija aicina uzsākt "partneru" dialogu ar Krieviju.

"Taču šis dialogs gūs panākumus tikai tad, ja ritēs, ņemot vērā drošības pozīcijas," – uzsvēra prezidents.

Vakar kļuva zināms, ka ASV izvietos Polijā 1000 karavīrus un atsevišķas tanku brigādes štābu. Šo informāciju NATO samita atklāšanas pasākumā pavēstīja Amerikas Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama.
Vienlaikus arī Baltijas valstīs tiks dislocēti trīs bataljoni, ko vadīs Kanāda (Latvijā), Lielbritānija (Igunijā) un Vacija (Lietuvā).

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hemonds apgalvoja samita dalībniekiem, ka Londona pierādīs, cik liela nozīme tiek piešķirta saistībām, kas valsti saista ar aliansi, un savu viedokli jautājumā par austrumu flangu. Viņš apstiprināja, ka Lielbritānija vadīs vienu no daudznacionālajiem bataljoniem, kas tiks dislocēti alianses austrumu reģiona valstīs.

Военнослужащие армии США на учениях - Sputnik Latvija
NATO samits: Lietuva un Polija svin panākumus, bet vācieši ir gatavi dialogam ar Krieviju

Jūnija vidū Briselē divas dienas ilga NATO dalībvalstu aizsardzības ministru apspriede. Tajā Aizsardzības ministriju vadītāji apstiprināja plānu, saskaņā ar kuru pēc rotācijas principa Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā tiks izvietoti alianses bataljoni.

Plānots, ka visi bataljoni (pa 800-1200 karavīriem katrā), mainīsies reizi 6-9 mēnešos, lai formāli nepārkāptu Krievijas un NATO vienošanos, kas liedz alianses palielināt savu spēku pastāvīgo klātbūtni Krievijas robežu tuvumā.
Katra bataljona kodolu veidos viena no alianses dalībvalstīm, piemēram, divus bataljonus galvenokārt veidos ASV un Vācijas karavīri.

Ziņu lente
0